banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Ismét megígérték a nagyváradi Bazárépület passzázsának felújítását

A nagyváradiak kétkedve fogadják az újabb ígéretet, de mégis bizakodva várják a város szívében, a színház melletti Bazárépület impozáns passzázsának felújítását. Ígéretből ugyanis bőven kijutott, a felújítás története mintegy tizenöt évre nyúlik vissza, idő közben a kőszínház és a sétálóutca közötti átjáróból galambdúc és szeméttelep lett.

A nagyváradi polgármesteri hivatal bejelentette, a bő másfél évtizede használaton kívüli passzázs felújításának műszaki dokumentációja elkészült, és ezt a tanács legközelebbi ülésén tűzik napirendre. A terv tartalmazza a homlokzatok és az átjáró felújítását, a két végén automatikusan nyíló üvegfalak beszerelését, valamint a díszkivilágítás kiépítését. A terv szerint a nagyváradi önkormányzat által finanszírozandó beruházás értéke meghaladja a 742 ezer lejt, áfa nélkül.

A felújítandó passzázs látványterve | Fotók: polgármesteri hivatal

A városházi közlemény szerint a felújítást követően a helyhatóság kezelésébe kerül a 99 négyzetméteres ingatlanrész, de nem lesz kizárólagos joga a használatra, ugyanis kulturális és művészeti programokat szerveznek majd ide a kulturális intézmények közreműködésével. A felújítás egyébként azután valósulhat meg, hogy az önkormányzat még év elején szerződést kötött a bazárépületben lakók társulásával.

A passzázsban mintegy másfél évtizeddel ezelőtt újságos és könyvárus működött, de a leromlott állapotú átjárót a gyalogosok védelme érdekében az önkormányzat lezáratta. Még Petru Filip egykori nagyváradi polgármester utolsó mandátuma idején (2004–2007) megígérte a passzázs rendbetételét, és be is jelentette, hogy összetett projektben pályáznak a felújításra. Ennek a projektnek volt a része a vártemplom és az újvárosi (kéttornyú) református templom felújítása is.

Utóbbi két hajlék idő közben teljesen megújult, sőt lassan újbóli javítgatásra is szükség lesz, de a Madách-utcai átjáró, ahogyan még nevezik, azóta is vadgalambok fészkelőhelye, emiatt bűzlő trágyateleppé változott az egykori impozáns passzázs, ahová jó ideig hajléktalanok is behúzódtak.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök is még váradi polgármestersége idején beszélt arról, hogy a helyi önkormányzat felújíttatja az átjárót és a tervek szerint ide költöztették volna a városi turisztikai információs irodát, majd egy másik terv szerint kiállítóteret hoztak volna létre. Egyelőre egyik elképzelésből sem lett semmi.

A nagyváradi sétálóutca és a Madách Imre utca között húzódó Bazár építése egyszerre kezdődött a színházzal, és az volt vele a cél, hogy a tervező és építtető id. Rimanóczy Kálmán költségeinek egy részét visszatérítsék a működtetésével. Az emeltén ugyanis bérlakásokat, a földszinten pedig üzlethelyiségeket alakítottak ki. Megépítése érdekében több lakóingatlant le kellett bontani, az első bontásokra 1899 nyarán történtek, és bő egy év múlva, 1900. október 30-án már átadták az elkészült Bazárépületet.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?