Nagyvárad idén is egy hatalmas építőtelep lesz

Nem szabadulnak meg az állandó felfordulástól a váradiak: a létező építőtelepek felszámolásával, ha lezárulnak a jelenleg zajló felújítások és átalakítások, újabbakra kell készülni, méghozzá többek között a Félixfürdő felé vezető legforgalmasabb sugárutakon vagy a nagyváradi vár szomszédságában, a Kolozsvári út elején lévő közúti csomóponton.

A beruházásokról maga Florin Birta nagyváradi polgármester beszélt évértékelőjében. Elmondta, 2020-ban megannyi nagy beruházást sikerült befejezniük (példaként említette a Kossuth utcai és a Körös áruház melletti emeletes garázsokat, a megyei kórház új sürgősségi osztályát).

Ugyanakkor tudatta, tavaszig befejeződik a körgyűrűn az ócskapiac mellett épülő felüljáró építése, a Bémer (ma Ferdinand) tér teljes átalakítása, valamint a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca és az Ezredévi (Libertății) emléktéren a Szent László-hídtól a Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utcáig tartó szakaszának sétálóövezetté alakítása.

A felújított Bémer tér Nagyváradon | A szerző felvételei

Bár a polgármester már letudta a Kossuth (Independenței) utcai emeletes mélygarázs beruházását, a valóságban még mindig nem fejezték be az építkezést. Augusztusban megnyitották ugyan a parkolót, de mint kiderült, sem működési, sem tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkezett az épület, ami nem is csoda, hiszen jóval a megnyitást követően kezdték el kiépíteni a tűzvédelmi rendszert, és jelenleg is tart a földfelszínen található le- és felhajtók melletti kiszolgáló helyiségek kialakítása, az ablakok beszerelése. A garázs tetőterére pedig egy kudarcos önkormányzati döntés után kiírt közösségi konzultáció és szavazás eredményeképpen parkot és multifunkcionális kiállítótermet kell még megépítsen a városháza. 

Az idén elkezdődő nagyberuházások ismertetését a jelentős forgalmat lebonyolító Ghillányi (Cantemir) és Szőllős (Nufărului) utak korszerűsítésének és teljes átalakításának tervével kezdte, majd tudatta, megkezdik a Vártéren és a Vámház (Sucevei) utca végében egy-egy közúti aluljáró építését, ezzel gyakorlatilag a belvárosi Baross-hídtól (Dacia) kezdve Félixfürdő irányában a teljes közúti közlekedési folyosó felújítás vagy átépítés alatt lesz, ami nagymértékben próbára teszi majd a városlakók és sofőrök türelmét, ugyanakkor várható, hogy a környező utcákban jelentősen megnő a forgalom.

Florin Birta polgármester ugyanakkor jelezte, a következő években a nagyállomás előtt, valamint Kórház (Louis Pasteur), a Sztaroveszky és a Fő (Republicii) utca kereszteződésében, a Körös áruház előtt is tervezik egy-egy közúti aluljáró építését. Utóbbiról már lehetett hallani, ugyanis a jelenleg itt használatos gyalogos aluljáró felújítását korábban azzal az indokkal utasították el, hogy majd akkor teszik ezt rendbe, ha a közúti aluljáró is elkészül – ezek szerint erre még éveket kell várni.

A nagyváradi polgármester szerint idén tavasszal befejeződik a Kálvária-domb felújítása is. A több mint négy éve tartó átépítés, illetve helyreállítás próbára tette a helyiek türelmét, ugyanis a domb és az ezen lévő kilátó a váradiak egyik kedvenc kikapcsolódási helye, a bihari megyeszékhely egyik szimbóluma, melyen valamikor Krisztus szenvedésének stációi is megtalálhatók voltak, a dombetetőn pedig ott állt a Kálvária-kápolna.

(Címlapképen a felásott Romanóczy Kálmán utca. A szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?