Egy lépéssel közelebb került a megújuláshoz a kolozsvári Fellegvár

Múlt héten fogadta el a helyi tanács a kolozsvári Fellegvár felújításának megvalósíthatósági tanulmányát, így már csak az uniós forrásokra és a kivitelezőre van szükség ahhoz, hogy elkezdhessék munkálatokat. A projekt költségvetése 206 millió lej. Kolozsvár emblematikus övezete a tervek szerint kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségekben gazdag hellyé alakul, 1100 új facsemetével, új gyalogos útvonalakkal gazdagodik, játszótérrel és sportpályával is bővül.

Kivitelező még nincs, viszont „mindenképpen előrelépés” az, hogy tudják pontosan, hogy milyen terv alapján fognak elkészülni a munkálatok, hiszen 2019-ben kezdték el az ötletbörzét a felújításhoz, mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. „Kolozsváron bevett szokás, hogy ilyen nagy zöldövezetek kialakításához ötletbörzét szervezünk, éppen azért, hogy a lehető legjobb megoldást tudjuk megvalósítani. Az ötletbörzét az építészek rendjével közösen szervezzük meg, és ők választják ki szakmai tudásuknak megfelelően a legjobb, adott esetben nemzetközi, vagy itthoni és nemzetközi szakemberek csoportosulása által elvégzett terveket” – hangsúlyozta az alpolgármester. A nyertes tervet – mint írtuk – a Metapolis Architects BVBA, az Atelier Mass és Ana Horhat dolgozta ki

A múlt heti tanácsülésen fogadták el a sarokszámokat, ami a munkálatok elvégzésére vonatkozik, ennek értelmében mintegy 206 millió lejt szánnak a projektre, amit európai uniós alapokból szeretnénk megvalósítani. Oláh Emese szerint nehéz megsaccolni, hogy meddig tarthatnak a munkálatok, két évre számítanak, de az függ attól is, hogy mikor nyílik meg a lehetőség az európai uniós alapok lehívásához, illetve nagyon sok függ attól is, hogy a kivitelezésre ki fog jelentkezni, és mennyi időt vesz fel a közbeszerzési eljárás.

A Belvedere Hotel parkolóját visszaadják a gyalogosoknak

A Fellegvár felújításának tervezői arra összpontosítanak, hogy megmaradjon az övezet természeti jellege, minél kevesebb beavatkozással. Javítanák a domb megközelíthetőségét egy tájba illő, kibővített sétányrendszerrel. Megőriznék továbbá a zóna történelmi jellegét, és elsősorban a gyalogosoknak kedvező módon alakítanák ki.

A tervek szerint a Belvedere Hotel mögötti parkolót megszüntetik, csupán néhány parkolóhelyet hagynának lennebb, és létrehoznak egy tömegközlekedési állomást elektromos buszoknak. „Az eredeti tervek értelmében a Belvedere Hotel úgy lett megépítve, hogy mélygarázsa is van, tehát ott is lehet parkolóhelyeket kialakítani, illetve lesz néhány felületi parkolóhely is. A jelenleg meglévő kerítéseket le fogják bontani, sziklakövekkel fogják helyettesíteni, mert jobban beilleszkedik a környezetbe, és a jelenlegi városvezetési terv értelmében egyetlen egy tulajdonos sem zárhatja le teljesen az udvarát vagy belső udvarát” – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy a teljes övezetnek a gyalogosok által megközelíthetővé kell válnia.Fotó: Kolozsvár polgármesteri hivatala

Emellett a Fellegvár új, elektronikus eszközök töltésére alkalmas USB-s padokkal is bővül, a bicikliknek és rollereknek 110 parkolóhelyet és 11 elektromos töltőállomást, az elektromos autóknak 7 töltőállomást biztosítanak. Építenek emellett három új pavilont is, ahova a napsütés elől húzódhatnak be a látogatók, de lesz két természetes anyagból épült játszótér is, különböző korosztályoknak, egy fitnesz zóna, a sportolni vágyóknak, valamint egy sportpálya, természetes fűvel.

Mi lesz az óriáskereszttel és a Sissi-mellszoborral?

Oláh Emese alpolgármester szerint az óriáskereszttel kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, egyértelmű döntés még nem született arról, hogy mi lesz a sorsa. A Nemzet Hősei Emlékművének nevezett fellegvári óriáskeresztet 1997-ben építették, és a 1848-as forradalom mártírjainak állít emléket.

Az elöljáró elmondta, jó hír viszont a magyar közösség számára, hogy vissza fog kerülni eredeti helyére a Sissi-mellszobor. Ezt jelenleg a Művészeti Múzeumban őrzik, és a tervek szerint visszahelyeznék az Erzsébet-híd felőli sétány pihenőhelyére, ahonnan mindenki számára láthatóvá válna.

Korábban javasolta az építészcsapat a nyugati és a keleti kapu helyreállítását is, az alpolgármester erről annyit árult el, hogy ezek magántulajdonban lévő ingatlanok, és a tulajdonosaik a tudomása szerint már elkezdték az engedélyeztetést annak érdekében, hogy ezeket felújítsák, a szakemberek és műemlékvédők álláspontját is figyelembe véve.

Az önkormányzat a sétányok kiépítését is elkezdené, és a közelükben lévő útszakaszokat is helyreállítaná. „Ha már sikerült felújítani ezt a kolozsváriak számára fontos kirándulóhelyet, kilátót, ami ugyanakkor történelmi műemlék-együttes is, egyértelműen biztosítani kell, hogy a meglévő utcák, amennyiben nem alakulnak át gyalogos övezetté, vagy megosztott övezetté, megfelelő állapotban legyenek” – hangsúlyozta Oláh Emese.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?