Buvári Tamás: „a magyar film nem foglalkozik a Balatonnal annyira, mint kellene”

Idén ősszel jelent meg a SzeretFilm Stúdió gondozásában Buvári Tamás harmadik nagyjátékfilmje; A másik érintése előző filmjeihez hasonlóan kis költségvetésből valósult meg, egy viszonylag széles körű összefogás eredményeként. A történet egy olyan disztópikus világban játszódik, amelyben egy új vírus hatására az emberek képtelenné válnak arra, hogy megérintsék egymást. Gyógymódot keresve apa és fia felkerekednek egy hosszú utazásra a Balaton környékén, amely során számos családi titokra is fény derül. Az alkotást a Filmtettfeszt keretében láthatta először a közönség Erdélyben, a péntek esti kolozsvári vetítés után pedig közönségtalálkozó keretében kérdezhettek a film rendezőjétől és operatőrétől.

A másik érintése több szálon fut, egyrészt egy olyan képzeletbeli világban játszódik, ahol az emberek lassan elhidegülnek egymástól az érintés hiánya miatt, ám ami ennél fontosabb, az a családi szál, a film egy apa és fia viszonyának mélységeit tárja fel, így egyszerre sci-fi, családi dráma és road movie is. A történet egyik fő konfliktusszála anya és fia között rajzolódik ki, a Trokán Anna által játszott anya ugyanis táncművész, ám a gyerekvállalás miatt sokáig nem tudta szakmáját folytatni, így később külföldi turnéra indul.

„A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú: egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával, velük keressük a megoldást ebben a rendkívüli roadmovieban. A történet jelene nem véletlenül télen játszódik. És nem véletlenül Európa legnagyobb tavánál. Ahol a táj jeges és hideg, és kék és fehér. És csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott” – olvasható a film leírásában.

Orbán Leventét teljesen új szerepben láthatjuk, mint korábban

A film rendezője és forgatókönyvírója Buvári Tamás, operatőre pedig Tóth Zsolt. Az apa főszerepében Orbán Levente erdélyi színész látható, az anyát Trokán Anna, a fiukat pedig Cservák Zoltán alakítja. Megjelennek ugyanakkor a filmben Trill Zsolt, Nagy Katica, Kálid Artúr és Danis Lídia is.

Buvári Tamás rendező a közönségtalálkozón elmondta, szeret olyan színészekkel dolgozni, akikkel már több közös filmet forgattak, ilyen például Nagy Zsolt, Trill Zsolt vagy Trokán Anna, ám a főszerepre végül azért választotta Orbán Leventét, mert több filmben látta kisebb szerepeket játszani, amelyekben általában negatív karaktereket játszott, és rendezői kihívásnak látta, hogy ő egy más szerepet osszon rá, egy értelmiségi, visszafogott, inkább introvertált apáét. A rendező ugyanakkor Trill Zsoltot – az erdélyi közönség számára a Magasságok és mélységekből ismert színészt – is szokatlan módon mutatta meg, a filmben a főszereplő lecsúszott, alkoholista testvérét alakítja.

Buvári Tamás elmesélte, neki már évekkel ezelőtt volt egy nagyobb szabású sci-fi terve, amiben szerepelt az érintés tematikája is, ám végül egy regényt írt ebből, abból készült a forgatóköny, majd a film. „Fontos motívum a filmben a víz, mert a születés körül bonyolódik a szál. A Duna köti össze Budapestet Béccsel, és ott van a Balaton, amely körül apa és fia utaznak. Én ott lakom a Balatontól nem messze, ezért egyértelmű volt, hogy a Balaton szerepelni fog a filmben, ám nem a nyári Balaton, ahogy megszokhattuk, hanem a téli, hiszen a hűvös hangulat jól passzol a történethez. Szerintem a magyar film nem foglalkozik a Balatonnal annyira, mint kellene” – magyarázta a rendező.

Fotó: Filmtettfeszt

Minimális felszereléssel és stábbal dolgoztak

Buvári kiemelte, hogy nagyon szűkös anyagi kerettel dolgozhattak, ám mindenki szívvel-lélekkel csinált a filmet. Úgy vélte, a regény sokkal komplexebb, ott a karakterek mélyére ment, ám a forgatókönyvet próbálta egyszerűsíteni, kiválasztani a legfontosabb történetszálakat, így végül az apa-fiú kapcsolatra helyezte a hangsúly, ugyanis ez őt régóta foglalkoztatja. „A film látványvilága minimalista, ám legalább annyira fontos a hang, mint a kép. Ami kellemes volt, hogy tényleg bejártuk azt a konkrét útvonalat az északi parton, amit a film szereplői is. Én ott élek a környéken, ezerszer bejártam már ezeket a helyeket, így tudtam, hogy mit szeretnék megmutatni a filmben” – tette hozzá.

A film operatőre, Tóth Zsolt elmondta, hogy már a 90-es évek második felétől dolgoztak együtt a rendezővel több kisjátékfilmen, majd játékfilmen is. Legutóbb a Magdolnát forgatták együtt három évvel ezelőtt, és abból következett, hogy az új filmen is együtt dolgozzanak. „Miután megkaptam a forgatókönyvet, együtt kezdtük el kitalálni, hogy milyen legyen a formája, színe, látványvilága. Független film lévén elég szerény anyagi körülmények voltak adottak, így próbáltunk olyan helyszínt találni, ami önmagában is jól néz ki. Tamás aktívan részt vett a képi utómunkánál, a fényelésnél is, így a film világát együtt alakítottuk ki” – mondta az operatőr. Hozzátette, ő kihívásnak tekintette, hogy szűkös volt az anyagi keret, így minimális felszereléssel és stábbal dolgoztak, elsősorban természetes fényt használtak, ráadásul az időkeret szűkössége miatt csak néhány napot forgattak egy-egy helyszínen.

A filmet még vetítik október 8-án, vasárnap a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A Filmtettfeszt vetítései az idén is szinte mindenütt ingyenesek és néhány kivétellel román felirattal zajlanak. A filmfesztivál részletes programja itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?