Szatmárnémeti idén is csatlakozik a 23. Erdélyi Magyar Filmszemléhez

Az élet nem csak fekete-fehér! A 23. Erdélyi Magyar Filmszemle Szatmárnémetiben idén is a színek, érzelmek és izgalmas történetek varázsát hozza el a közönségnek. Összesen 19 településen történnek a vetítések, így Szatmárnémetiben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Filmtett Egyesület szervezésében október 7-én és 8-án az Iparosotthonban kerül sor négy magyar nagyjátékfilm bemutatására.

Október 7-én 17 órától a Szia, Életem című magyar vígjátékot vetítik, melynek rendezői Rohony Gábor és Vékes Csaba. A fantasy-elemekkel dúsított, egyedi vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos írónak és sosem látott kisfiának a nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.

Fotó: Filmtettfeszt

Ugyancsak szombaton a Szirmok, virágok, koszorúk című magyar filmdrámát tekinthetik meg az érdeklődők 20 órától. A Lugossy László által rendezett film története szerint szabadságharc bukása után a volt honvédtisztek – köztük Majláth Ferenc huszárfőhadnagy – büntetőszázadokban szolgálnak. Két év után, a család közbenjárására leszerelik, ám a főhadnagy mély depresszióba süllyed. Képtelen megalkudni, nem akarja az osztrák udvart szolgálni. Egy keresztelő mintha kizökkentené apátiájából, ráadásul felbukkan az Ezredes, Kossuth állítólagos titkos ügynöke. Egész éjjel az ellenállást, az új forradalmat tervezgetik, ám reggelre eltűnik, mint egy látomás.

Vasárnap, október 8-án 17 órától a Nyugati nyaralás című magyar vígjáték kerül terítékre Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezésében. A történet Magyarországon játszódik a 80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a „kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele.

Vasárnap 20 órától Tősér Ádám Blokád című magyar életrajzi filmdrámáját vetítik.  Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori ‘56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen?

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?