Elégedetlenek a cseh tanárok az oktatásra szánt költségvetési összeggel

Becsapta a pedagógusokat a cseh kormány, mert az iskolák működésére szánt jövő évi költségvetési összeg nem biztosítja, hogy a tanárok bére januártól a havi átlagkeresetek törvény által garantált 130 százalékára emelkedjen – közölte Markéta Seidlová, a pedagógus szakszervezeti szövetség elnökhelyettese szombaton a CTK hírügynökséggel.

Az iskolahálózat működtetésére elkülönített keretösszegből - fejtette ki Seidlová - a szükségesnél kevesebb pénzt szánnak a nem pedagógusi fizetésekre, ezért az ő bérük emelését az iskolaigazgatók kénytelenek lesznek a tanári fizetésekre szánt pénzekből fedezni, hogy megtarthassák az alkalmazottaikat, és biztosítsák iskoláik fennmaradását.

A szakszervezeti vezető szerint a probléma gyökere abban van, hogy a költségvetés összeállításánál a jövő évi tanári béreket a 2022-es, és nem az idei átlagbérekből számolták ki, amelyek már néhány ezer koronával magasabbak.

Prágai látkép | Fotó: Wikipédia

„Ennek alapján a jövő évi tanári fizetések nem az átlagbérek 130 százalékát, hanem csak 113 százalékát fogják kitenni" – mutatott rá Markéta Seidlová.

A cseh parlament már korábban törvénymódosításban rögzítette, hogy a tanári fizetéseknek 2024 januárjától a mindenkori átlagkeresetek 130 százalékát kell kitenniük. Jelenleg a cseh tanári fizetések az országos átlagbérek 110 százalékát teszik ki. Konkrétan: a 2022-es országos átlagbér 40 300 korona volt, ennek alapján a tanári fizetések januártól 52 400 koronára emelkednek. Seidlová szerint az idei országos átlagbér azonban idén már félévkor meghaladta a 43 ezret, s az év végéig várhatóan több mint 46 ezerre emelkedik. „Szerintünk a jövő évi tanári fizetéseket ezért nem 40 ezerből, hanem 46 ezerből kellene kiszámítani” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Mikulás Bek oktatási miniszter az X közösségi hálón reagált a bírálatokra. Közlése szerint: a tervezett költségvetési összeg elegendő a tanári fizetések törvény által garantált nagyságának biztosítására. Hangsúlyozta, a kormányban egyetértés van arról is, hogy az oktatásügy a jövő évben még további négymilliárd koronát kap a reformokra és az infrastruktúra fejlesztésére, amiből kezelni lehet a problémákat.

A cseh kormány csütörtökön fogadta el a jövő évi költségvetési tervezetet, amely 252 milliárd koronás hiánnyal számol. A tervezet most a képviselőház elé kerül, amelynek december elejéig kell azt elfogadnia. A parlamenti felsőház (szenátus) a költségvetés ügyében nem illetékes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?