Ennyibe kerülne az országnak a tüntető pedagógusok által kért 25 százalékos fizetésemelés

A kormány és a tanügyi szakszervezetek közötti tárgyalásokon egyelőre nem közelednek az álláspontok, ami a helyzet súlyosbodását jelenti, és egyelőre nem lehet látni azt sem, a pedagógusok meddig folytatják a munkabeszüntetéssel járó tiltakozást. Kormányzati források szerint a szakszervezetek eredetileg 15, szerdán pedig már 25 százalékos fizetésemelést követeltek, miközben a kormány két alkalmi, összesen 2500 lejes juttatást ajánlott fel és kijelentette: jelenleg nincs pénz a tanítók, tanárok fizetésének megemelésére.

A Hotnews.ro hírportálnak nyilatkozó kormányzat tisztségviselő elmondta, a szakszervezeti vezetők a szerdai tárgyaláson már 25 százalékos béremelést követeltek a kormánytól, ami előzetes számítások alapján 8 milliárd lejes plusz kiadást jelentene, szemben az eredeti 15 százalékos követeléssel, amely 3,16 milliárd lejjel terhelte volna meg a költségvetést. A helyzet azonban az, hogy a nagyobb, de még a kisebb emelésre sincsen pénz, legalábbis ezt állítja a román kormány, amelynek képviselői kategorikusan kijelentették: idén nem lehet szó sem a pedagógusi béremelésekről, sem pótlékok bevezetéséről, ugyanakkor leszögezték, a következő bértörvénykor prioritást élveznek a pedagógusok, de ezzel az ígérettel a tüntetők nem elégedtek meg.

Fotó: Megyesi Helga

Mindeközben a kormánypártok elnökei péntek reggel azt mondták, folytatják a párbeszédet a tanügyi szakszervezetekkel és megpróbálnak megoldást találni a helyzetre.

Idő közben a kormány pénteki ülésén elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a 2022-re előirányzott szintre emelik a tanügyi kisegítő személyzet és más közalkalmazotti kategóriák fizetését – közölte a Facebook-oldalán a munkaügyi miniszter. Az intézkedés révén mintegy 55 ezer személy bére átlagban 9 százalékkal nő. A kisegítő személyzet tagjai emellett két, egyenként 500 lejes prémiumot is kapnak: egyet júniusban és egyet októberben.

A kormány egyébként azt ajánlotta, hogy idén kétszer jutalék formájában próbálja kompenzálni az alacsony fizetéseket: a kabinet szándékai szerint júniusban és októberben egy összeget, szakmai életpálya-kártyát adnak, a javasolt összeg júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej. A szakszervezetek azonban ezt elutasították, mondván, „nem alamizsnát” kérnek, hanem tisztességes fizetést.

Mint ismert, hétfőtől mintegy 150 ezer pedagógus 70 ezer tanügyi kisegítő személy munkabeszüntetéssel tiltakozik a folyamatosan elmaradó fizetésemelések miatt, az iskolák többségében nincs tanítás, van, ahol csak a gyermekek felügyeletét vállalták. Bár az iskoláknak kötelességük volt értesíteni a szülőket arról, hogy az illető tanintézetben lesz-e tanítás vagy sem, illetve megszervezik-e a gyermekek felvigyázását, még most is sok helyen totális a fejetlenség, bár némileg rendeződött a helyzet a helyzet a hét elejéhez képest, amikor káoszba fulladt a sztrájk, ugyanis nagyon sok szülő nem tudta, nem szóltak neki, hogy gyerekét ne vigye iskolába, így ad-hoc módon kellett megoldani a gyermekek napközbeni felügyeletét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?