Káosz az iskolákban: nem tudják a szülők, hogy mire számítsanak a következő napokban

Káosz uralkodik az iskolákban, hiszen 150 ezer pedagógus lépett általános sztrájkba országszerte. Nem minden tanár sztrájkol, így néhány szülőt WhatsApp-csoportokban szólítottak fel, hogy vigyék be gyermekeiket az iskolákba, közben a szakszervezetek azt tanácsolták a szülőknek, hogy tartsák otthon a gyermekeiket.

Ezen ellentmondások közepette egyesek bevitték a gyermekeiket az iskolába, mások elvitték magukkal a munkahelyre vagy a rokonoknál hagyták őket. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy hány osztályban szünetel a tanítás. Az oktatási minisztérium érvelése szerint azért nem hozza nyilvánosságra azoknak az iskoláknak a listáját, ahol sztrájkolnak, mert vannak olyan tanárok, akik időközben feladják a tiltakozást, második pedig később csatlakozhatnak.

Illusztráció: Kulcsár Mária

„Én bevittem a gyermekem a munkahelyemre. Kértem, hogy ezt három napig megtehessem” – mondta a Digi24-nek nyilatkozva egy anyuka. Ugyanezt a megoldást választotta egy másik nő is. Egy férfi úgy nyilatkozott, reméli, hogy a kisfia hamarosan visszamehet az iskolába, mert ő és a felesége nem tudnak szabadságot kivenni, hogy otthon maradhassanak a gyermekkel. Egy másik anyuka azt mondta, hogy a nagymamára bízza a kiskorút, de nem tudja, hogy ez meddig jelent megoldást. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a sztrájkról, egy szülő elmondta: „összezavar minket is és a gyermeket is, sem mi, sem ők nem értik, hogy mi történik”.

Mint ismert, a szakszervezetek szerint mindaddig fog tartani a sztrájk, amíg a kormánytól nem kapnak egy nagyon világos perspektívákat kínáló megoldást, és a szakszervezeti tagok úgy nem döntenek, hogy felhagynak ezzel a tiltakozási formával.

A szakszervezetek vasárnap este, a kormánnyal való egyeztetés után, azt javasolták a szülőknek, hogy az általános sztrájk ideje alatt ne küldjék iskolába gyerekeiket.

„Vannak iskolák, amelyeknek minden alkalmazottja sztrájkol, és nem lesz, aki felügyelje a gyerekeket. Azt javasoljuk a szülőknek, hogy tartsák otthon a gyerekeket, de az iskolák nem zárnak be. Ez legyen nagyon világos: nem teszünk lakatot az iskolákra. Azokban az intézetekben, ahol vannak olyan tanárok, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz, felügyelni fogják a gyerekeket, ha azok mégis mennek iskolába” – jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?