FRISSÍTVE - Folytatják a tüntetést a tanügyiek, kedden sem lesz iskola

Hétfőn általános sztrájk kezdődött el a tanügyben, amely a szakszervezetek szerint mindaddig fog tartani, amíg a kormánytól nem kapnak egy nagyon világos perspektívákat kínáló megoldást, és a szakszervezeti tagok úgy nem döntenek, hogy felhagynak ezzel a tiltakozási formával. Egyelőre azonban nem született megoldás, így kedden sem lesz tanítás. 

A szakszervezetek vasárnap este, a kormánnyal való egyeztetés után, azt javasolták a szülőknek, hogy az általános sztrájk ideje alatt ne küldjék iskolába gyerekeiket. A kérés hétfőn este is aktuális, ugyanis már több tanintézet értesítette a szülőket, hogy kedden sem lesz tanítás, ne vigyák vagy küldjék iskolába a gyermekeket. 

„Vannak iskolák, amelyeknek minden alkalmazottja sztrájkol, és nem lesz, aki felügyelje a gyerekeket. Azt javasoljuk a szülőknek, hogy tartsák otthon a gyerekeket, de az iskolák nem zárnak be. Ez legyen nagyon világos: nem teszünk lakatot az iskolákra. Azokban az intézetekben, ahol vannak olyan tanárok, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz, felügyelni fogják a gyerekeket, ha azok mégis mennek iskolába” – jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

Fotó: Kulcsár Mária

A Victoria-palotában lezajlott egyeztetésen a kormány ösztönző bérpótlékokat ajánlott a kezdő tanároknak és a hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákban rendes tanári állást betöltő pedagógusoknak, ugyanakkor fenntartotta a tanügyi kisegítő személyzet béremelésére vonatkozó korábbi ígéreteit

A tárgyalások folytatódnak a kormány és a szakszervezeti képviselők között, azonban utóbbiak szerint a kabinetnek „nagyon világos és határozott ajánlatokat kell tennie a megvalósítások ütemterve és az összegek tekintetében”.

A szakszervezetek elárulták a konkrét követeléseiket

Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke az újságírók azon kérdésére, hogy mi történik a sztrájkolók fizetésével az általános sztrájk idején, a következőképpen válaszolt:„Pontosan az, amit a törvény előír. A hatályos törvény szerint az általános sztrájk idejére a munkaszerződés felfüggesztődik, tehát nem kapnak fizetést erre az időszakra. De mindenki vállalta ezt, vállaltuk. És ebből látszik az elégedetlenségi szint. Több mint 150 ezer pedagógusról és további 60-70 ezer kisegítő személyzetről van szó”.

Nistor továbbá ismertette a követeléseiket is. Eszerint azt szeretnék, hogy a tanárok fizetése elérje az átlagbért, a régóta tanító pedagógusoké pedig még nagyobb legyen. Úgy fogalmazott, a pályakezdők fizetése meg kell hogy egyezzen a bruttó átlagbérrel, ami azt jelenti, hogy 2500 lejről közel 4000 ezer lejre nőne a nettó összeg. Azoknak pedig, akik már kilépnének a rendszerből, körülbelül 7000 lejt kellene kapniuk.

Ciucă üzenet a tanároknak

A tanárok problémái valósak és bármilyen ésszerű követelés megoldható – fejtette ki Nicolae Ciucă kormányfő vasárnap este, a tanügyi szakszervezetekkel való találkozója után.

A miniszterelnök azt üzente a tanároknak, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz, hogy a legjobb megoldásokat találja meg mind számukra, mind minden romániai számára. Rámutatott: a vasárnapi egyeztetésen „a szakszervezetekkel együtt számos olyan irányt és intézkedést határoztak meg, amelyek a kormány jóhiszeműségét és őszinte erőfeszítéseit mutatják „a bérfeltételek és más problémák javítása érdekében az oktatási rendszerben.

„Mindig a párbeszéd a járható út. Ezért hívtam tárgyalni a szakszervezeteket. Üzenem a tanároknak, hogy empatikusak és nyitottak vagyunk. Én nem látok más megoldást a párbeszéden kívül. Ismétlem, én és az illetékes miniszterek bármikor, bárhol, bármennyit készen állunk egyeztetni a szakszervezetekkel” – írta Ciucă Facebook-bejegyzésében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?