Nem kérhetnek pedagógussztrájkra hivatkozva fizetett szabadnapot a szülők

Szerda déltől zajlanak az egyeztetések a kollektív munkaszerződésről a tanügyi szakszervezetek, és a kormány képviselői között, ám Marius Nistor a „Spiru Haret” Szakszervezeti Szövetség elnök úgy nyilatkozott: csoda kell történjen, hogy elálljanak a május 22-től, hétfőtől beharangozott általános sztrájktól, és arra kérik a szülőket, tartsák otthon a gyerekeiket. Ligia Deca oktatási miniszter még mindig abban bízik, hogy a munkabeszüntetés mégsem következik be.

Azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyerek felügyeletét, kénytelenek lesznek a túlóráért kapott szabadnapokat felhasználni, hogy otthon maradjanak, ha mégis kirobban az általános pedagógussztrájk. Ha erre nincs lehetőségük, a pihenőszabadságukból kell feláldozzanak, vagy utolsó eshetőség, hogy fizetetlen szabadságot kérnek, vette számba az avocatnet.ro jogi portál. Arra is kitérnek, hogy aki ezt megteheti, dolgozhat otthonról, de ebbe a munkáltató is bele kell egyezzen.

Fotó: Pexels

Van ugyan egy jogszabály, a 19/2020, amely lehetővé teszi, hogy a szülők fizetett szabadnapot kérjenek, ha a tanintézetek átmenetileg felfüggesztik a tevékenységüket, bezárnak, ám ez a sztrájkra nem vonatkozik. A törvény ugyanis pontosan meghatározza, hogy ezzel abban az esetben lehet élni, ha kedvezőtlen időjárási viszonyok- árvizek, hóvihar- miatt zárják be ideiglenesen az iskolákat, óvodákat, vagy ha a hatóságok veszélyhelyzetet hirdetnek. A munkatörvénykönyv előír ugyan egy olyan változatot is, hogy előre nem látható helyzetekre az alkalmazottnak joga van legtöbb tíz szabadnapra, amit utólag be kell pótolnia, de a hat nappal korábban bejelentett általános sztrájk nem minősül előre nem látható helyzetnek.

Fotó: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége/Facebook

Ha sor kerül az általános sztrájkra, tartsák otthon a gyerekeiket, kéri Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke, mert sok tanintézetben minden pedagógus részt vesz a tiltakozó akcióban. „Kérjük a szülőket támogassanak, értsék meg, a gyerekeik nem részesülhetnek minőségi oktatásba, ha a pedagógusokat folyamatosan megalázzák, egy kezdő tanár 2023-ban 2 500 lejt keres”- mondta a szakszervezeti bizalmi.

Szerdán 11 és 13 óra között a tanárok többsége figyelmeztető sztrájkot tartott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?