Nem tett le a tanügyi sztrájk elkerüléséről az oktatásügyi minisztérium

A tanügyminisztérium minden jogi lépést elkövet annak érdekében, hogy elkerülje a pedagógusok május 22-re meghirdetett általános munkabeszüntetését – tájékoztatott az oktatásügyi tárca péntek késő este kiadott közleménye.

Fotó: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Facebook oldala

A szaktárca Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján a nap folyamán egyeztettek a megyei tanfelügyelőségekkel, akiktől azt kérték, hogy tartsák megfigyelés alatt az oktatást, ugyanakkor a tanintézetektől pedig a szülők folyamatos tájékoztatását várják el. „Mindent megteszünk, hogy az oktatás folytatódhasson, és a diákok biztonságban legyenek a tanintézetekben” – szögezték le. Hozzátették: továbbra is tárgyalnak a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A tanügyi szakszervezetek ugyancsak péntek este közölték, hogy eleget fognak tenni a román kormány minden hivatalos tárgyalási meghívásának. Az Agerpres alapján közleményükben emlékeztettek arra, hogy 2021 óta több ízben kifejezték elégedetlenségüket, levelek és közlemények tucatjait adták ki, különböző tiltakozó akciókat tartottak, de ezek nem bizonyultak eredményesnek. „Legtöbbször csak ígéreteket kaptunk, amelyeket nem tartottak be” – fogalmaztak. Azt írták, hogy mindent megtettek, hogy ne kerüljön sor a tiltakozásuk ezen „szélsőséges” válfajára, és továbbra is nyitottak a tárgyalásra. „Bármely napon és bármely órában” – fogalmaztak a közleményükben.

A tanügyi szakszervezetek, mint ismeretes, május 22-től terveznek általános sztrájkot. Követeléseik között szerepel egyebek mellett a munkájuk társadalmi jelentőségének megfelelő bérek biztosítása, és kérik, hogy a kezdő tanárok legalább a bruttó átlagbérnek megfelelő összegű fizetést kapjanak. Követelik, hogy a közalkalmazotti béreket évente az infláció mértékével indexálják, kérik továbbá a túlórák kifizetését, az oktatás éves költségvetésének növelését az infrastruktúra javításáért, illetve az Edusal nevű bérezési program lecserélését egy, az oktatási minisztérium által kezelt applikációra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?