Tanügyi sztrájk: a gyerekek lehetőleg maradjanak otthon!

A szakszervezetek arra kérik a szülőket, ha megtehetik, a május 22-én, hétfőn reggel kezdődő sztrájk ideje alatt tartsák otthon a gyerekeiket. Minden tanintézet  pénteken értesíti a diákokat, a szülőket a hétfői programról. Eltérő lehet a szervezés annak függvényében, hogy egy tanintézet pedagógusai milyen arányban csatlakoznak a sztrájkhoz, az önkormányzati fennhatóság alá tartozó bölcsődékben például nem is lesz munkabeszüntetés.

Ha egy tanintézetben minden pedagógus részt vesz a sztrájkban, nehezen oldható meg a gyerekek felügyelete, ugyanis bár a tiltakozók kötelesek bemenni a munkahelyükre, megtehetik, hogy a tanáriban maradnak. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Maszolnak elmondta, a tanintézetek igazgatói nem sztrájkolhatnak, ők kell megszervezzék azoknak a gyerekeknek a biztonságos felügyeletét, akik hétfőn mégis bemennek az iskolákba-óvodákba.

Fotó: Pexels

A Szülők Országos Szövetsége egy sor pontosítást kér a május 22-én, hétfőn tartandó általános sztrájkkal kapcsolatban. Azt kérik, hogy a szülők képviselői kapjanak pontos tájékoztatást a igazgatóktól, hogy mikor biztosítják a gyerekek felügyeletét, hogy ahhoz tudják igazítani a programjukat. A képviselőknek pedig azt tanácsolják, a szülői csoportokon keresztül továbbítsanak minden információt.

Arra kérem a szülőket, de ajánlom is, hogy tartsák otthon a gyerekeket, mert sok olyan helyzet van, ahol a pedagógusok 100 százalékban a sztrájk mellett szavaztak, vagy nagyon magas a sztrájkolók aránya. Bölcsebb, ha a gyerekek otthon maradnak, mintha bemennek a tanintézetbe, ahol nem foglalkozik velük senki" – mondta Simion Hancescu, Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetője.

A tanév befagyasztás csak riogatás

Hétfőn 8 órától általános sztrájk kezdődik a tanügyben, ami azt jelenti, hogy azok a pedagógusok és tanügyi alkalmazottak, akik aláírásukkal vállalták a munkabeszüntetést, bemennek ugyan a munkahelyükre, de nem végzik el a munkájukat, mondta el a Maszolnak Nagy Gábor a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Kovászna megyei elnöke. A társadalmi párbeszéd 367/2022-es törvénye értelmében, a sztrájkolók kötelesek a munkahelyükön tartózkodni, de csak az órarendjük szerint, tehát napi 3-4 órát, nem reggeltől estig.

Fotó: Szabad tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Facebook oldala

Aki megteheti, tartsa otthon gyerekét, mert nem lesz tanítás, program, csak felügyelet, ami azt jelenti, hogy a gyerek órákon át tétlenül, fegyelmezetten kell üljön az iskolapadban, részletezte a bizalmi. „Az üzenetük egyértelmű: a gyerekek ne jöjjenek a tanintézetekbe!” – mondta Nagy Gábor.

Pénteken délelőtt minden tanintézet kapujára kifüggesztették, hogy hétfőtől általános sztrájk van, az utolsó órán minden táblára felírták ugyanezt.

A sztrájk addig tart, amíg a szakszervezet központi vezetősége azt vissza nem vonja, a döntést annak függvényében hozzák meg, hogy a kormány miként viszonyul a követeléseikhez. Nagy Gábor elmondta, ez a hatodik sztrájk, amiben részt vesz, tapasztalatai szerint két- három nap alatt általában nem születik megoldás. Jelenleg a kormány átalakítás előtti napokban nincs is, aki felvállaljon egy döntést a követeléseik teljesítéséről. Szintén tapasztalatból mondta, hogy az első nap a nehezebb, de a második naptól már kialakul, rendszerint úgy, hogy a gyerekeket otthon tartják a szüleik. Nagy Gábor ugyanakkor úgy vélekedik, a „tanév befagyasztásával” csak a sajtó riogatja az embereket, erre nem fog sor kerülni.

Kolozs megyében 68 százalékos a sztrájkolók aránya

Kolozs megyében 68 százalékos a sztrájkban való részvétel, az arány tanintézetenként változó, van ahol 100, 80 vagy 60 százalékos, tájékoztatta a Maszolt Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes. A tanintézetek pénteken értesítik a szülőket, a diákokat, hogy mire számítsanak, a felügyelet annak a függvényében biztosítható, hogy hány alkalmazott sztrájkol. A kisebb tanintézetekben könnyebben megoldható, hogy helyettesítsék a sztrájkolókat, akik nem csatlakoztak a tiltakozáshoz, de a nagy iskolákban már nehezebb, részletezte a főtanfelügyelő-helyettes. Mint mondta, Kolozsváron a bölcsődék csak módszertanilag tartoznak a tanfelügyelőséghez, a fizetést az önkormányzattól kapják, esetükben nem indokolt a sztrájk, mivel nagyobbak a béreik, mint az oktatásban. Viszont a megye többi bölcsődéje már az oktatási rendszer része, az ott dolgozók egyénileg kellett eldöntsék, hogy csatlakoznak vagy sem a munkabeszüntetéshez.

Egy nap alatt nem valószínű, hogy lecseng

A sztrájk szervezése és lebonyolítása a szakszervezet által alakított sztrájkbizottságok feladata és hatásköre, mondta el a Maszolnak Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Egyéni döntés volt, hogy ki csatlakozik a tiltakozáshoz, vállalva, hogy a munkabeszüntetés idejére nem kapja meg a pénzét. Órarend szerint a pedagógusok be kell menjenek a munkahelyükre, de nem tartanak órákat, felkészítőket foglalkozást. Ha a szülő nem tudja megoldani, hogy otthon tartsa a gyereket, a sztrájkoló pedagógusok, az igazgatók, akik nem sztrájkolhatnak, kell szavatolják a biztonságos felügyeletet, részletezte a főtanfelügyelő.

A gyerek maradjon otthon | Fotó: Pexels

Hétfőn újabb egyeztetésekre kerül sor, mondta Kiss Imre, aki arra számít, hogy egy nap alatt nem ér véget a munkaszüntetés, de bízik benne, hogy nem húzódik túl sokáig, mert feltorlódnak az év végi feladatok.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség azért indította el a tiltakozó akciót, hogy felhívják a figyelmet a hazai oktatás, különösképpen az alkalmazottak problémáira.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?