banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Nem hagyják abba a sztrájkot, a pedagógusok elutasítják a kormány ajánlatát

Nem vetnek véget a pedagógusszervezetek a hétfő óta tartó általános sztrájknak. Nem tartják megfelelőnek és kielégítőnek a kormány ajánlatát – jelentették be az oktatási szakszervezetek vezetői a bukaresti tüntetésen, amelyen körülbelül 6–7 ezer pedagógus vesz részt.

„Úgy döntöttünk, hogy válaszolunk a kormánynak. Ma több ezer kolléga határozottan nemet mond a szerda esti ajánlatra” – fejtette ki Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője. Hozzátette, ez egy sztrájk a méltóságért, az oktatási rendszerben dolgozók tiszteletéért.

„Olyan ajánlattal kell előállnia a kormánynak, amit a kollégáink elfogadnak. Ha nem teszik, a tiltakozó akció folytatódik”. A tanároknak nem utalványokra, hanem tisztességes fizetésre van szükségük – tette hozzá. 

Fotó: Agerpres

Közben Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a kormány emelni akar és emelni is fog a tanárok fizetésén.

Cărbunaru rámutatott, július 15-éig elkészül az új közalkalmazotti bértörvény tervezete, amelybe a tanügyi alkalmazottak által kért béremeléseket is belefoglalják. Addig egy kiegészítő juttatást kínálnak az oktatási rendszerben dolgozó mintegy 300 ezer személynek, elsősorban szakmai tevékenységük támogatására - emlékeztetett a szóvivő a kormány szerda este ismertetett ajánlatára.

Mint arról beszámoltunk, Marian Neacşu kormányfőtitkár korábban azt nyilatkozta, a szerdai egyeztetésen közölték a szakszervezeti vezetőkkel, hogy a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke körábban ismertette a követeléseiket. Eszerint azt szeretnék, hogy a tanárok fizetése elérje az átlagbért, a régóta tanító pedagógusoké pedig még nagyobb legyen. Úgy fogalmazott, a pályakezdők fizetése meg kell hogy egyezzen a bruttó átlagbérrel, ami azt jelenti, hogy 2500 lejről közel 4000 ezer lejre nőne a nettó összeg. Azoknak pedig, akik már kilépnének a rendszerből, körülbelül 7000 lejt kellene kapniuk.

A Spiru Haret tömb szerint több mint 150 ezer pedagógus és a kisegítő személyzet megközelítőleg 70 ezer tagja vesz részt a tiltakozó akcióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?