FRISSÍTVE – Tanügyi sztrájk: megszólaltak a szülő szövetségek és diákszervezetek képviselői

Kedden folytatódik az általános sztrájk az oktatásban, a tanügyi alkalmazottak nagy utcai tüntetésekkel is fenyegetőznek, ha a kormány nem áll elő a problémáikat megoldó konkrét javaslatokkal. FRISSÍTÉS: Ciucă szerint a kért intézkedések egy része jelenleg nem valósítható meg a költségvetési hiánycél túllépésének kockázata nélkül.

„Figyelmeztetjük a román kormányt, hogy amennyiben a közeljövőben nem foglalkozik komolyan a tanügyi sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak, az oktatási alkalmazottak készek az általános sztrájkkal párhuzamosan utcai tüntetéseket is tartani” – szögezték le a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség képviselői hétfőn kiadott közös közleményükben.

Illusztráció: Adobe Stock

A szakszervezetek az általuk képviselt tanügyi alkalmazottak nevében vasárnap elutasították „a román kormány úgynevezett ajánlatát”.

„Nincs szükségünk szociális segélyekre! Nem vagyunk szociális támogatásra szorulók! Tisztességes bérekre van szükségünk! Nem egyik napról a másikra döntöttünk a sztrájk mellett! Nem űzünk politikai játszmákat! Ez az iskolai közeg sztrájkja, a több mint 200 ezer tanügyi alkalmazott sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket. Ez azoknak a sztrájkja, akik hangosan és világosan azt mondják most: ez így nem mehet tovább! Most fontosabb, mint valaha, hogy egységesek legyünk. Köszönjük a szülőknek és a diákoknak a támogatást és a megértést!” – üzenték a szakszervezetek.

A Victoria-palotában lezajlott egyeztetésen a kormány ösztönző bérpótlékokat ajánlott a kezdő tanároknak és a hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákban rendes tanári állást betöltő pedagógusoknak, ugyanakkor fenntartotta a tanügyi kisegítő személyzet béremelésére vonatkozó korábbi ígéreteit. A tanüyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy az oktatási, a munkaügyi, a pénzügy-, valamint az európai projektekért és beruházásokért felelős minisztérium illetékesei megkezdték azoknak a jogszabályoknak a kidolgozását, amelyek megteremtik majd a jogi keretet a pályakezdő pedagógusoknak szánt bérkiegészítő bónuszok és a hátrányos helyzetű településeken oktató pedagógusoknak szánt ösztöntő bérpótlék folyósítására.

Az általános sztrájk hétfőn kezdődött el a tanügyben több mint 150 ezer pedagógus és a kisegítő személyzet megközelítőleg 70 ezer tagja részvételével.

Elmondták a követeléseiket

Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke ismertette a követeléseiket is. Eszerint azt szeretnék, hogy a tanárok fizetése elérje az átlagbért, a régóta tanító pedagógusoké pedig még nagyobb legyen. Úgy fogalmazott, a pályakezdők fizetése meg kell hogy egyezzen a bruttó átlagbérrel, ami azt jelenti, hogy 2500 lejről közel 4000 ezer lejre nőne a nettó összeg. Azoknak pedig, akik már kilépnének a rendszerből, körülbelül 7000 lejt kellene kapniuk.

Káosz az iskolákban

A sztrájk első napján káosz uralkodott az iskolákban. Ezen ellentmondások közepette egyesek bevitték a gyermekeiket az iskolába, mások elvitték magukkal a munkahelyre vagy a rokonoknál hagyták őket. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy hány osztályban szünetel a tanítás. Az oktatási minisztérium érvelése szerint azért nem hozza nyilvánosságra azoknak az iskoláknak a listáját, ahol sztrájkolnak, mert vannak olyan tanárok, akik időközben feladják a tiltakozást, második pedig később csatlakozhatnak.

„Én bevittem a gyermekem a munkahelyemre. Kértem, hogy ezt három napig megtehessem” – mondta a Digi24-nek nyilatkozva egy anyuka. Ugyanezt a megoldást választotta egy másik nő is. Egy férfi úgy nyilatkozott, reméli, hogy a kisfia hamarosan visszamehet az iskolába, mert ő és a felesége nem tudnak szabadságot kivenni, hogy otthon maradhassanak a gyermekkel. Egy másik anyuka azt mondta, hogy a nagymamára bízza a kiskorút, de nem tudja, hogy ez meddig jelent megoldást. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a sztrájkról, egy szülő elmondta: „összezavar minket is és a gyermeket is, sem mi, sem ők nem értik, hogy mi történik”.

Ciucă: a problémákat nem lehet megoldani a tanév befagyasztásával

FRISSÍTÉS: Folytatódik a párbeszéd a tanügyi szakszervezetekkel, mivel az oktatás továbbra is nemzeti prioritás a kormánykoalíció számára – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök, hangsúlyozva azonban, hogy a kért intézkedések egy része jelenleg nem valósítható meg a költségvetési hiánycél túllépésének kockázata nélkül.

A tanügyi általános sztrájkról érdeklődő újságíróknak a kormányfő kifejtette, hogy tárgyalt a szakszervezetek képviselőivel, de egyeztetett az illetékes minisztériumok, illetve a kormánykoalíció képviselőivel is a minél jobb és tisztességes párbeszéd érdekében, és hogy megértesse, a kormány nem üres beszédeket mond, hanem tényleg nemzeti prioritásnak tekinti az oktatást.

Hozzátette, mandátuma átvétele óta mindent megtett azért, hogy az oktatás több pénzt kapjon. Rámutatott, 2022-ben 2 milliárd lejjel növelték az oktatás büdzséjét, az idén pedig 6 milliárd lejjel. Hangsúlyozta, azonban, hogy senki nem feltételezheti azt, hogy egy állandóan fejlődő rendszerre alkalmazott egyszerű képlettel meg lehet oldani az évek hosszú sora óta húzódó problémákat.

Azt is nyomatékosította, hogy az oktatási rendszer problémáit nem lehet megoldani a tanév befagyasztásával. Vannak olyan követelések, amelyeket jelen helyzetben rendkívül nehéz teljesíteni, mivel Romániának tartania kell magát az idénre tervezett költségvetési deficithez, nem szabad túllépnie azt, ha nem akar európai alapokat elveszíteni.

Nem tartja hasznosnak a tanügyi sztrájk folytatását a szülői egyesületeket tömörítő országos szövetség elnöke. Iulian Cristache a kormány képviselőivel folytatott keddi tárgyalások után a sajtónak elmondta, mindenképpen párbeszédre van szükség a kormány és az oktatási szakszervezetek között, de ha egy hétnél tovább elhúzódik a felek közötti megegyezés, veszélybe kerül a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és az érettséginek a megszervezése.

„Nem tartjuk hasznosnak a sztrájk folytatódását, mert ez a vizsgák elhalasztásához vezethet. A diákoknak jogukban áll letenni ezeket a vizsgákat, senki nem szórakozhat életük egy évével. Ezért akartunk ma találkozni a kormány képviselőivel” – fogalmazott a szülői szövetség vezetője.

Cristache meggyőződését fejezte ki, hogy a két országos vizsgát megtartják az eredeti ütemterv szerint, „vagy a legrosszabb esetben egy kis csúszással”. „Ha elhúzódik a sztrájk két-három hétig, az nagy veszélyt jelent” - nyomatékosította. Hozzátette, azzal is egyetértenének, hogy a tanárok függesszék fel a tiltakozó akciót az országos vizsgák idejére.

A Tanulók Országos Tanácsának elnöke, Miruna Croitoru azt nyilatkozta, szeretnék, ha mielőbb véget érne az általános sztrájk és folytatódna a tanítás. Hozzátette, miután a tanárok arra hivatkozva szüntették be a munkát, hogy nem bíznak a rendszerben, a tanulók is egyre inkább elveszítik a bizalmukat, ezért is káros ennek az állapotnak az elhúzódása. 

Kormányszóvívő: folyamatban van kért jogszabályok kidolgozása

A kormány jelenleg dolgozik a pályakezdő, illetve a hátrányos térségekben munkát vállaló pedagógusok szakszervezetek által kért anyagi támogatását előíró jogszabályokon, és döntött az új közalkalmazotti törvény kidolgozásának konkrét menetrendjéről – jelentette ki kedden Dan Cărbunaru.

A kormányszóvivő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatót, miután Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Ligia Deca tanügyminiszter az országos szülői szövetségek és a diákszervezetek képviselőivel egyeztetett.

Cărbunaru elmondta, hogy ezen a találkozón a miniszterelnök ismertette az oktatási szakszervezeteknek ígért konkrét kormányvállalásokat. Ez szerint már folyamatban van azoknak a jogszabályoknak a kidolgozása, amelyek támogatást írnak elő a pályakezdő, illetve a hátrányos térségekben munkát vállaló pedagógusoknak. Emellett a kormány intézkedik arról, hogy a tanügyi kisegítő személyzet teljes egészében megkapja a 2017-es bértörvényben 2022-re előírt fizetésemelést, ugyanakkor bejelentette az új közalkalmazotti bértörvény kidolgozásának menetrendjét is - sorolta a szóvivő.

Cărbunaru elmondta, a kormány prioritásnak tekinti, hogy az új közalkalmazotti bértörvény vonzóvá tegye a pedagógusi pályát a fiatalok számára, ahogyan az oktatási szakszervezetek is kérték. Közlése szerint a munkaügyi minisztériumban már elkezdődött a különböző közalkalmazotti kategóriák bérrácsának összedolgozása, és ez a művelet július 15-ig befejeződik. Ezután a kormány szeptember elsejéig, az őszi parlamenti ülésszak kezdetéig valamennyi közalkalmazotti kategória képviselőivel egyeztet az új bértörvény tervezetéről - részletezte a menetrendet a szóvivő. Hozzátette: a kormány és a szakszervezetek képviselői közötti vitát az utóbbiak bizalmatlansága okozza. Szerinte ezt a bizalmatlanságot párbeszéd útján fel lehet oldani, az oktatás folyamatának „és különösen a gyermekek iskolába járási vágyának és igényének” a befolyásolása nélkül. Hangsúlyozta, hogy a kormány az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzetben is megpróbál forrásokat biztosítani az oktatás számára.

„A kormány nemcsak ígérget, hanem konkrét intézkedéseket is hoz az oktatási rendszer optimális dinamikájának biztosítására. A tanároknak és a kisegítő személyzetnek vannak jogos követelései, és ezeket párbeszéd útján lehet megoldani. Ez a mi üzenetünk a szülőknek” – fogalmazott a kormányszóvivő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?