Az oktatásban dolgozók készek utcai tüntetéseket tartani az általános sztrájk mellett

A hétfőn általános sztrájkba lépett tanügyi alkalmazottak nagy utcai tüntetésekkel is fenyegetőznek, ha a kormány nem áll elő a problémáikat megoldó konkrét javaslatokkal – derül ki a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség hétfői közös közleményéből.

„Figyelmeztetjük a román kormányt, hogy amennyiben a közeljövőben nem foglalkozik komolyan a tanügyi sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak, az oktatási alkalmazottak készek az általános sztrájkkal párhuzamosan utcai tüntetéseket is tartani” – olvasható a közleményben.

Tájékoztatnak továbbá, hogy az általuk képviselt tanügyi alkalmazottak nevében vasárnap elutasították „a román kormány úgynevezett ajánlatát”.

Fotó: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége

„Nincs szükségünk szociális segélyekre! Nem vagyunk szociális támogatásra szorulók! Tisztességes bérekre van szükségünk! Nem egyik napról a másikra döntöttünk a sztrájk mellett! Nem űzünk politikai játszmákat! Ez az iskolai közeg sztrájkja, a több mint 200 ezer tanügyi alkalmazott sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket. Ez azoknak a sztrájkja, akik hangosan és világosan azt mondják most: ez így nem mehet tovább! Most fontosabb, mint valaha, hogy egységesek legyünk. Köszönjük a szülőknek és a diákoknak a támogatást és a megértést!” – üzenik a szakszervezetek.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet a szociális hálókon és az online térben terjedő manipulálási kísérletekre és félretájékoztatásra, és felkérik az újságírókat és a szakszervezeti tagokat, hogy ellenőrizzék az információkat a szakszervezetek területi egységeinél.

Hétfőn általános sztrájk kezdődött el a tanügyben, amely a szakszervezetek szerint mindaddig fog tartani, amíg a kormánytól nem kapnak egy nagyon világos perspektívákat kínáló megoldást, és a szakszervezeti tagok úgy nem döntenek, hogy felhagynak ezzel a tiltakozási formával.

A Spiru Haret tömb szerint több mint 150 ezer pedagógus és a kisegítő személyzet megközelítőleg 70 ezer tagja vesz részt a tiltakozó akcióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?