banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kolozsváron is utcára vonultak a sztrájkoló tanárok

Megbénították a kolozsvári forgalmat a tüntetők, a pedagógusok a prefektúra épülete elé vonultak ki csütörtökön délben.  „Nem megyünk el!” – skandálták füttyögve és zajt keltve. A transzparenseket a magasba emelve tiltakoztak az alacsony bérek és a nem megfelelő oktatási körülmények ellen.

„Nem önkéntesek vagyunk, az iskola egy munkahely!” „Tiszteletet akarunk!”„Olyan iskolát szeretnénk, mint külföldön, de idehaza!” Ilyen és ehhez hasonló transzparenseket emeltek a magasba Kolozsváron azok a pedagógusok, akik a prefektúra épülete elé vonultak ki tüntetni. A tüntetésen román és magyar pedagógusok egyaránt részt vettek, kifejezve nemtetszésüket.

A szerző felvétele

A megkérdezettek közül többen nem szerettek volna válaszolni kérdéseinkre, viszont akadtak olyanok is, akik készségesen vállalták véleményüket. Ilyen volt a kolozsvári zenelíceum tanára, Havadi István is, aki elmondta: a munkakörülmények és a fizetés miatt vonult ki az utcára. „Több év után ugyanabban a helyzetben vagyunk, hogy a fizetésünk megint csak két hétig elég és maradnak kifizetetlen számláink. Épp ideje, hogy megkapjuk azt, ami egy normális élethez és egy normális életszínvonalhoz jár nekünk” – jelentette ki. Hozzátette: a kormánytól pénzt, normális munkakörülményeket várnak. „Kezdhetnénk ott, hogy minden iskolában legyen egy étkezde, a fizetésünk pedig legyen elég a következőig.”

Megbénították a kolozsvári forgalmat a tüntetők: a pedagógusok nem hagyják abba a sztrájkot, elutasítják a kormány ajánlatát. ☝️ „Úgy döntöttünk, hogy válaszolunk a kormánynak. Ma több ezer kolléga határozottan nemet mond a szerda esti ajánlatra” – fejtette ki Bukarestben Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője. ???? Megyesi Helga ✍???? https://shorturl.at/bsCXY #maszol #kolozsvár #tüntetés #sztrájk #pedagógus #tanár

Közzétette: Maszol.ro – 2023. május 25., csütörtök

Egy tüntető tanárnő – nevét nem vállalva – elmondta, elsősorban azokért a jogokért áll ki, amik egyaránt érintik a tanárokat, a gyerekeket és a szülőket is. „Azokat a jogokat követeljük, amit más európai országokban a tanügyben megkapnak az ott dolgozók. Másodsorban az is nagyon fontos, hogy legyünk úgy megfizetve, mint azok az emberek, akik tényleg négy év egyetemet elvégeztek, tanultak, és húsz év után nem 2500-3000 lejjel mennek haza, mert nekünk is gyerekeink vannak, akiket ugyanúgy el szeretnénk tartani, mint azok a dolgozók, akik úgyszintén egyetemet végeztek” – jelentette ki.

Mint azt már megírtuk, a pedagógusok nem fogadják el a kormány ajánlatát, ami fizetésemelés helyett egy juttatás lenne, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

 „Úgy döntöttünk, hogy válaszolunk a kormánynak. Ma több ezer kolléga határozottan nemet mond a szerda esti ajánlatra” – fejtette ki Bukarestben Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője. Hozzátette, ameddig a kormány nem áll elő egy olyan, amit a pedagógusok elfogadnak, addig folytatódni fog a tüntetés.

Mariu Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke korábban ismertette a követeléseiket. Eszerint azt szeretnék, hogy a tanárok fizetése elérje az átlagbért, a régóta tanító pedagógusoké pedig még nagyobb legyen. Úgy fogalmazott, a pályakezdők fizetése meg kell hogy egyezzen a bruttó átlagbérrel, ami azt jelenti, hogy 2500 lejről közel 4000 ezer lejre nőne a nettó összeg. Azoknak pedig, akik már kilépnének a rendszerből, körülbelül 7000 lejt kellene kapniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?