Kedden ismét utcára vonulnak a tanárok, addig is folytatódik a sztrájk

Az oktatási szakszervezetek újabb tüntetést szerveznek jövő héten Bukarestben. „Addig is a sztrájk folytatódik” – jelentette be George Purcaru, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) alelnöke.

A keddi tüntetés 11 órakor kezdődik a Győzelem téren, majd onnan vonulnak a Cotroceni-palota elé – írja az Edupedu.ro portál. Csütörtökön több mint 15 ezer tanár tüntetett Bukarestben.

Megemeli pénteki ülésén a kormány a tanügyi kisegítő személyzet bérét

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Dan Cărbunaru elmondta, hogy az intézkedést a koalíció és az oktatási szakszervezetek képviselői között lezajlott tárgyalások alapján fogadja el a kormány.

E szerint a tanügyi kisegítő személyzet tagjai teljes egészében megkapják a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előírt fizetésemelést. Az intézkedésnek köszönhetően mintegy 55 ezer személy bére átlagban 9 százalékkal nő. A kisegítő személyzet tagjai emellett két, egyenként 500 lejes prémiumot is kapnak: egyet júniusban és egyet októberben.

Fotó: Megyesi Helga

A szóvivő a tanügyi alkalmazottak jövedelmét növelő további kormányintézkedésekről is beszámolt.

E szerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet tagjai – összesen 220 ezer tanügyi alkalmazott – júniusban 1000 lejes, októberben 1500 lejes úgynevezett szakmai prémiumban részesül. Dan Cărbunaru emlékeztetett arra, hogy a szakszervezetek képviselőivel folytatott múlt heti tárgyalásokon felmerült a pályakezdő, illetve a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok jövedelmének 1000 lejes kiegészítése egy egyszeri különjuttatás formájában. Ezt a juttatást a kormány most 2500 lejre növelte és 220 ezer tanügyi alkalmazottra terjesztette ki –magyarázta.

A szóvivő elmondta, hogy a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvény előírásainak maradéktalan alkalmazásával kimerültek a jogi lehetőségek a pedagógusok fizetésének növelésére. Ezt az intézkedést az új közalkalmazotti bértörvény írja majd elő, amelynek a kidolgozását a kormány felgyorsítja.

Cărbunaru emlékeztetett arra, hogy az országos helyreállítási terv szerint ezt a jogszabályt év végéig kell elfogadni. A kormány azonban módosított a menetrenden, így a törvény tervezete már július 15-én közvitára kerül, és a szeptember elsején kezdődő őszi ülésszakban gyorsított eljárással elfogadja a parlament. Ennek megfelelően a tanügyi alkalmazottak bére 2024. januárjától jelentősen emelkedik majd – részletezte a kormányszóvivő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?