FRISSÍTVE – Folytatódik a sztrájk, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek

Szerdán folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, ugyanakkor újabb tárgyalások várhatók délután a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) székhelyén a szakszervezeti vezetők és a kormány képviselői között.

A keddi tárgyalási forduló után a FSLI elnöke, Simion Hăncescu elmondta, nem történt számottevő előrelépés a szerinte informális jellegű egyeztetésen, de a kormány ígéretet tett arra, hogy „végez néhány számítást”. Hozzátette, a három szakszervezeti szövetség vezetői szerdán 17 órától a FSLI székhelyén tanácskoznak, és a kormány képviselőit is meghívták, „hátha előállnak egy meglepetéssel”. A találkozóra várják Nicolae Ciucă kormányfőt, Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt, a pénzügyminisztert és a munkaügyi minisztert.

Fotó: Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége/Facebook

Simion Hăncescu elmondta azt is, hogy csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik. „Hátha holnap olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt. A keddi találkozónak szerinte is informális jellege volt, a kormány képviselői megoldások keresésére tettek ígéretet.

Nem látják a végét

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek készek-e kompromisszumra a béremelések kérdésében, Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke kijelentette: „Ismerve a kollégáink elvárásait, jelenleg nem áll módunkban kompromisszumot kötni. Ismétlem, a tagságnak kell eldöntenie, hogy mi a legelfogadhatóbb változat vagy ajánlat a kormány részéről”.

A diákok lezárásáról Nistor elmondta: a szakszervezetek is a tiltakozások mielőbbi befejezésében érdekeltek. „De én nem szaladnék ennyire előre. Jelenleg tiltakozunk. Azt akarjuk, hogy az akciónk minél hamarabb véget érjen, és várjuk, hogy a kormány világos megoldásokkal álljon elő a konfliktus megszüntetésére” – fogalmazott az elnök.

Szakértő: az oktatás nem jelent prioritást Romániában

Hatással van-e a politikára a tanárok sztrájkja, annak ismeretében, hogy ez a tiltakozási forma erőteljesen megosztja lakosságot, a szülők többsége nem igazán támogatja ezt a tiltakozási formát? – kérdeztük Marius Văcărelu egyetemi tanárt, politikai elemzőt. Mint elmondta, az oktatási területet érintő sztrájkoknak van egy sajátosságuk: nem hagynak veszteségeket maguk után, azaz csak különböző mértékű nyertesei lesznek az akcióknak. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel a mostani sztrájk egybeesett a politikai válsággal, a követeléseknek lesz hatásuk a politikára.

A bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Nemzeti Iskola oktatója úgy látja, jelenleg az oktatás nem jelent prioritást. Szerinte ezt jelzi, hogy az új oktatási törvényeket éppen a sztrájk kezdetekor fogadták el. „A koalíciós pártok most épp szünetelő tárgyalásainak igazi tétje az általuk irányított minisztériumok költségvetése, és nem az iskolákat érintő gondok. Az a párt kerülne most helyzeti előnybe kerülni, amelyik meg tudná győzni a koalíciós partnereket a tanárok követeléseinek teljesítéséről. Csakhogy jelenleg sem akarat, sem érdek nincs a politikai osztály részéről arra, hogy több pénzt irányítson az oktatás felé” – mondta az egyetemi tanár.

Megszólaltak a szülői szövetségek és a diákszervezetek képviselői

Nem tartja hasznosnak a tanügyi sztrájk folytatását a szülői egyesületeket tömörítő országos szövetség elnöke. Iulian Cristache a kormány képviselőivel folytatott keddi tárgyalások után a sajtónak elmondta, mindenképpen párbeszédre van szükség a kormány és az oktatási szakszervezetek között, de ha egy hétnél tovább elhúzódik a felek közötti megegyezés, veszélybe kerül a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és az érettséginek a megszervezése.

„Nem tartjuk hasznosnak a sztrájk folytatódását, mert ez a vizsgák elhalasztásához vezethet. A diákoknak jogukban áll letenni ezeket a vizsgákat, senki nem szórakozhat életük egy évével. Ezért akartunk ma találkozni a kormány képviselőivel” – fogalmazott a szülői szövetség vezetője.

Délután újabb tárgyalásra kerül sor 

FRISSÍTÉS: Ciucă bejelentette, hogy délután ismét találkozik a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, és reméli, hogy közösen meg tudnak állapodni a megoldásról.

Nyomatékosította: teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy egy pályakezdő tanár havi 2500 lejes nettó fizetést kapjon.

Emlékeztetett, hogy az új közalkalmazotti bértörvény elkészítésével és elfogadásával sietni fognak. Július 15-én elkezdhetik a tervezet megvitatását a szociális partnerekkel, szeptember elsején pedig benyújtják a parlamentbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?