Sztrájkol a gazdasági miniszter pedagógus felesége

Prioritás kell legyen a kormány és a tanügyi szakszervezetek közötti párbeszéd ösztönzése, hogy minél hamarabb véget érjen az oktatásban dolgozók sztrájkja, mondta szerdán Florin Spătaru gazdasági miniszter.

Túl vagyunk a világjárvány időszakán, amikor nagyrészt online zajlott az oktatás, emiatt nemzedékeknek vannak hiányosságai, melyeket be kell pótolni, érvelt a tárcavezető.

Fotó: Pexels
„Ismerem az oktatás
helyzetét, mert a feleségem a tanügyben dolgozik. Nem csak a fizetésekről van szó, a tiltakozók követeléseinek listája sokkal nagyobb, erről megfelelően egyeztetni kell. Meg kell oldani az ágazat alulfinanszírozását, a pedagógusok státusát. A feleségem nem azért sztrájkol, hogy emelkedjenek a fizetések, hanem azért, mert az oktatásban átalakításra van szükség, hogy felkészüljünk a jövőre. A gyerekek nem szenvedhetnek. Ez nagyon fontos, és ezért kell prioritásként kezelni a kormány és a szakszervezetek közötti párbeszédet" – mondta Spătaru a Bursa kiadvány által szervezett Románia – Fejlesztési stratégia című konferencián.
Hangsúlyozta, hogy a sztrájkot és a vizsgaidőszak meghosszabbítását, amelynek azonnali hatása lenne a gyerekekre, „nagyon komolyan kell
venni".
A
tanügyben május 22-én, hétfőn kezdődött az általános sztrájk, több mint 150 000 tanár és mintegy 70 000 kisegítő és nem oktató személyzet folyamodott a tiltakozás e formájához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?