banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kormányszóvivő: az oktatási törvények új jogokat írnak elő szeptember elsejétől a tanároknak

Csütörtök esti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő ismertette azokat az új jogokat, amelyeket a tanárok a szeptember 1-jén hatályba lépő oktatási törvények értelmében élveznek majd. Dan Cărbunaru ugyanakkor felkérte a pedagógusokat, hogy vegyék tudomásul a kormány párbeszédre való hajlandóságát és azt a tényt, hogy a Ciucă-kabinet egy sor konkrét intézkedést készített elő, például megemeli a tanügyi kisegítő személyzet fizetését.

A szóvivő elmondta, hogy a kormány „a legnagyobb felelősséggel és tisztelettel” kezeli az oktatás társadalmi szerepét. Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedek során sok hiányosság halmozódott fel az oktatási rendszerben, amelyeket fenntartható módon és a lehető leggyorsabban kell megoldani.

Emlékeztett arra, hogy kisegítő személyzet béremelését előíró sürgősségi rendelet pénteki elfogadásával kimerülnek a jogi lehetőségek a tanügyi alkalmazottak további fizetésemelésére, viszont a készülő új közalkalmazotti bértörvényben a tanárok javadalmazása „a bértábla felső részébe” kerül. „Ez a kormány szakszervezetekkel szembeni vállalása, ami az új kormányprogramba is bekerül” – mondta Cărbunaru.

Fotó: Agerpres

A kormányszóvivő az oktatási törvényekben szereplő új jogok között említette azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok az országos bruttó minimálbér ötszörösének megfelelő támogatást kapnak, amikor elfoglalják a munkahelyüket. Emellett a tanárok ingázási költségeit ezentúl nem az önkormányzatok költségvetéséből, hanem a központi büdzséből fedezik, elkerülendő a kifizetések akadozását.

Cărbunaru közlése szerint a törvények előírják azt is, hogy a pedagógusok a nyugdíjazásukkor az alapbérük kétszeresének megfelelő prémiumot kapnak. Az iskolaigazgatók és a tanfelügyelőok pedig a kollektív munkaszerződésnek megfelelően a jelenleginél hosszabb pihenőszabadságra lesznek jogosultak.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási tervnek megfelelően a következő években összesen 3,6 milliárd eurós befektetések várhatók a hazai oktatásban, többek között mintegy 10 ezer új iskolai laboratóriumot hoznak létre vagy korszerűsítenek.

Ami a felsőoktatást illeti: szeptember 1-jétől az egyetemek a tanárok konkrét tevékenységének és teljesítményének függvényében emelhetik az alapbéreket, és nyugdíjazásukkor az egyetemi oktatókat is az alapbérük kétszeresének megfelelő prémium illeti meg – sorolta Cărbunaru.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?