FRISSÍTVE – Egyelőre folytatódik a tanügyi sztrájk, délután újabb egyezkedés következik

A tanügyi szakszervezetek és a kormány képviselői továbbra sem egyeztek meg, ezért folytatódik az általános tanügyi sztrájk, közölte szerda délelőtt a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség. Klaus Iohannis kedden délben tárgyal a kormánykoalíció képviselőivel a tanügyi sztrájkról, délután pedig újra egy asztalhoz ülnek a kormány vezetői és a szakszervezetek.

A két szakszervezeti szövetség konzultált a tagszervezetekkel, és arra a döntésre jutott, hogy nem fogadnak el semmiféle megállapodást, még akkor sem, ha azt maga Klaus Iohannis elnök közvetíti. A szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írják: fizetésemelést akarnak, „nem pluszjuttatásokat vagy utalványokat”.

Fotó: Agerpres

Követelik, hogy a döntéshozók jogszabályt fogadjanak el a tanügyi alkalmazottak bérének azonnali és 25 százalékos megemeléséről az egységes bértörvény elfogadásáig; követelik továbbá, hogy sürgősségi rendeletben garantálja a kormány, hogy az új bértörvény értelmében a kezdő tanárok fizetése legalább az országos átlagbérrel lesz egyenlő, és a tanárok bére fokozatosan nőni fog beosztás, végzettség, szolgálati idő és szakmai fokozat függvényében.

A dokumentumot Simion Hăncescu, a FSLI elnöke és Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret szövetség elnöke írta alá.

A kormányfő ismét tárgyalni hívta a szakszervezeteket

Szerdán ismét találkozik az oktatási szakszervezetek vezetőivel Nicolae Ciucă miniszterelnök – közölte a kormány. Az egyeztetések 13.30-kor kezdődtek el a Victoria-palotában.

Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke és Ligia Deca tanügyminiszter Klaus Iohannis államfővel tárgyalt a tanügyi sztrájkról.

Egyeztettek Iohannisszal is

A kormánykoalíció képviselőivel tárgyalt Klaus Iohannis államfő a tanügyi sztrájkról. A megbeszélésen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Ligia Deca tanügyminiszter és Daniela Bârsan elnöki tanácsos. Kelemen Hunor Kolozsváron tartózkodik, ezért nem vett részt a megbeszélésen, amiről egyébként csak pár órával előtte értesítették.

Fotó: elnöki hivatal

Az Államelnöki Hivatal szerda reggel közölte, hogy Klaus Iohannis déli 12 órakor várja megbeszélésre a Cotroceni-palotába a kormánykoalíció képviselőit, hogy a tanügyi sztrájkról tárgyaljanak.

Az elnök kedden találkozott a tanügyi szakszervezetek vezetőivel. A találkozón Klaus Iohannis kifejezte készségét arra, hogy a tanügyi sztrájk mielőbbi lezárása érdekében közvetítőként szavatolja egy politikai megállapodás létrejöttét a bérkövetelések rendezéséről - közölte korábban a hivatal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?