Utcára vonultak a háromszéki pedagógusok is: „a boltban nem lehet hivatással fizetni!”

Több száz tanügyi alkalmazott vonult kedden délelőtt Sepsiszentgyörgyön a prefektúra elé, magasabb fizetéseket követelve. A háromszéki pedagógusok és a kisegítő személyzet képviselői táblákra írták panaszaikat és követeléseiket. „4-es jegyet a kormánynak", „nem alamizsnát, tisztességes fizetést akarunk", „mindig áldozatot hoztunk, soha nem tiszteltek", „ha nincs oktatás, nincs semmi", „nem külön nyugdíjat, normális fizetést akarunk" és „a boltban nem lehet hivatással fizetni", többek között ezeket az üzeneteket fogalmazták meg a sepsiszentgyörgyi tiltakozó akció résztvevői.

Fotó: Albert Levente

A tanügyi szakszervezeti vezetők küldöttségét fogadta Ráduly István prefektus, akinek átadták a követeléseik listáját. Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke úgy becsülte meg, hogy a tiltakozásnak mintegy 800-900 résztvevője volt Kovászna megye területéről.

Fotó: Albert Levente

A háromszéki szakszervezeti bizalmi kilátásba helyezte, hogy ha a kormány nem teljesíti követeléseiket, akkor nem lesz évzáró, nem lesz katalóguszárás és nem lesznek országos vizsgák. „Erkölcsi kötelezettségeink vannak, de nincs pénzünk” – összegzett Nagy Gábor.

Ráduly István háromszéki prefektus a tanügyi sztrájkot követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy átvette a tiltakozó jegyzéket a pedagógusok ötfős képviseletétől. Nagy Gábor szakszervezeti vezető azt rótta fel, hogy egy minisztériumi sofőr fizetése kétszerese egy tanár bérének. Követelték továbbá, hogy a kormány sürgősségi rendeletben vállaljon garanciát arra, hogy az új bértörvényben a kezdő tanár fizetése ne legyen kevesebb az országos átlagbérnél.

Ráduly István prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Kovászna megye prefektusa hozzátette: már korábban próbálták megelőzni a helyzet elmérgesedését, azáltal, hogy május 8-én a kormányhivatal keretében működő Társadalmi Párbeszéd Bizottságban meghallgatták az oktatási szakszervezetek panaszait és levélben jelezték Ligia Deca tanügyminiszternek, hogy ha sürgősen nem intézkednek, akkor súlyos következményekkel kell szembenézni. „Lehet nem fogalmaztunk elég határozottan, de tény, hogy nem történt semmi és ma itt tartunk”, nyilatkozta Ráduly István.

Fotó: Albert Levente

A háromszéki prefektus a pedagógussztrájk kapcsán leszögezte: a törvény nem rendelkezik arról, hogy milyen időszakban szabad sztrájkolni, ők pedig olyan időszakot választottak, amikor sem a kormány, sem a társadalom nem engedheti meg magának, hogy ne figyeljen rájuk. „Ez is, mint minden sztrájk, kellemetlenségekkel jár, de ez a demokratikus játék része. Valamilyen megoldást kell találni a problémára”, fogalmazta meg Ráduly István Kovászna megyei prefektus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?