FRISSÍTVE – Meghiúsultak a tárgyalások, a tanügyi sztrájk folytatódik

FRISSÍTVE: Folytatódik az általános sztrájk az oktatásban – jelentették be a szakszervezeti vezetők. Több mint 10 000 tanár, kisegítő személyzet, diák és szülő tiltakozott Győzelem téren, a kormány előtt. FRISSÍTÉS: Kitartanak a szakszervezetek, 25 százalékos béremelést követelnek. FRISSÍTÉS: Klaus Iohannis kedden megbeszélést folytat az oktatási szakszervezetek képviselőivel. FRISSÍTÉS: A kormányfő megismételte ajánlatát. FRISSÍTÉS: A munkaügyi miniszter reménykedik, hogy hamarosan véget ér a sztrájk.  FRISSÍTÉS: Az államfő kezeskedne, a sztrájk szerdán mindenképp folytatódik. 

Az ország több városából érkeztek, követelve a fizetésemelést.

Tüntetés Bukarestben | Fotó: Agerpres

A Victoria-palotában folytatott megbeszélésekről távozva a három oktatási szakszervezet vezetői bejelentették: ugyanazt az ajánlatot kapták sokadszorra is, ez számukra elfogadhatatlan, így a sztrájk folytatódik. A Győzelem térről a tüntetők a Cotroceni-palotához hez vonultak, Klaus Iohannis közbenjárását követelik.

Az államelnöknek kiemelt szerepe van, ha fel akarja oldani a feszültséget, párbeszédet kell folytatnia velünk, hangoztatták az oktatási szakszervezetek vezetői.

Közben Kolozsváron, Temesváron, Sepsiszentgyörgyön és Szörényváron (Drobeta Turnu Severin) is az utcára vonultak a tanárok.

A szakszervezetek kitartanak: 25 százalékos béremelést követelnek.

„A kormány nem fogadta el a hétfőn megfogalmazott követelésünket, hogy alkalmazzák a 153-as törvény 12.cikkelyét. Mi 20 százalékos béremelésről beszélünk”- mondta Simion Hăncescu, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetője. Hozzátette, a kormány képviselői ugyanazzal a javaslattal rukkoltak elő, nevezetesen hogy 4000 lejes juttatást kapnak a pedagógusok és 1500 lejt a kisegítő személyzet.

Fotó: Agerpres

„A tiltakozó akciók folytatódnak. A kollégáink döntenek arról, mikor függesztjük fel a tiltakozást" – mondta Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az Elnöki Hivatal megerősítette, hogy az államfő kedden fogadja a Bukarestben tüntető szakszervezetek vezetőit.

A kormányfő megismételte ajánlatát

Nicolae Ciucă kormányfő kedden tárgyalt a Victoria-palotában a tanügyi szakszervezetek képviselőivel. A Ligia Deca oktatási miniszter részvételével tartott találkozón a miniszterelnök ismertette a tanügyi alkalmazottak javadalmazását megemelő intézkedéseket.

A kormány közleménye szerint a tárgyalásokon Nicolae Ciucă ismertette azokat a garanciákat, amelyek szavatolják, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd. Erről a kabinet egy memorandumot készül elfogadni, ami megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően a tanügyi alkalmazottak jelenlegi fizetése elérte a hatályos bértábla legfelső fokát. A találkozón azonban a miniszterelnök megerősítette a szakszervezeteknek, hogy a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet – közel 270 ezer alkalmazott – az év végéig nettó 4000 lejes, a kisegítő személyzet – mintegy 65 ezer alkalmazott – pedig nettó 1500 lejes különjuttatásban részesül két részletben júniustól.

A munkaügyi miniszter reménykedik, hogy hamarosan véget ér a tanügyi sztrájk

Konstruktívnak nevezte kedden a munkaügyi miniszter az oktatási szakszervezetek képviselőivel az új ágazati bértábláról folytatott hétfői egyeztetéseket.

Marius Budăit arról faggatták az újságírók egy bukaresti fórumon, hogy mi a terve a minisztériumnak arra az esetre, ha a tanügyi alkalmazottak nem szüntetik be a sztrájkot.

Fotó: Agerpres

A tárcavezető rámutatott, hétfőn megkezdték a tárgyalásokat a szakszervezetekkel az új bértábláról, „konstruktív egyeztetést” folytattak, és a minisztériumnak eltökélt szándéka minél rövidebb időn belül véglegesíteni az új törvényt. Ugyanakkor arra is odafigyelnek, hogy valamennyi érintett féllel konzultáljanak, ennek hiányában ugyanis nem lehet sikeres a reform. „Azért vagyunk most ebben a helyzetben, mert a bértörvényt zárójelbe tette 2020-ban és 2021-ben az akkori szigorúan jobboldali kormány, amelyet ez a téma tényleg nem érdekelt. Megpróbáljuk helyrehozni, de nem szabad elfelejtenünk, miért jutottunk ide” – fogalmazott.

A miniszter szerint az oktatási szakszervezetek képviselői a hétfői tárgyaláson határozottak voltak, de nyitottak a párbeszédre. Budăi reményét fejezte ki, hogy rövidesen rendeződik a helyzet, és véget ér a sztrájk.

Az államfő kezeskedne, de a sztrájk folytatódik

A tanügyi sztrájk szerdán is folytatódik, akkor eldöntik, hogy befejezik-e a tiltakozást, jelentették be az oktatási szakszervezetek vezetői a Klaus Iohannis elnökkel folytatott tárgyalások végén.

A Cotroceni-palota előtt tüntetőknek azt mondták, az államfő megígérte, kezeskedik a szakszervezetek és a kormány közötti megállapodásnál, „konstruktívnak" nevezték a Iohannisszal folytatott megbeszélést. Megismételték ugyanakkor, hogy a kormány ajánlatát nem tartják elfogadhatónak.

Fotó: Elnöki Hivatal

Az államfő megígérte, hogy beavatkozik, olyan értelemben, hogy kezeskedik a bértábla alkalmazásáról szóló politikai megállapodás végrehajtását illetően. Kedden este konzultálunk a tagsággal, és szerdán egyértelmű választ adunk, de nem hátrálunk,
– jelentették be a szakszervezeti vezetők az elnökkel folytatott megbeszélések után, miközben a Cotroceni-palota előtt több ezren tüntettek, és azt skandálták: „Nem engedünk".
"Holnap sztrájk lesz, holnap eldől. Várunk, semmiben sem állapodtunk meg" – zárta mondandóját Simion Hăncescu, az FSLI vezetője, miközben a tömeg azt skandálta: „Nem megyünk el, itt maradunk".

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?