Tanügyi sztrájk: tiltakozó felvonulás Bukarestben, nem született még megoldás

Kedden tiltakozó felvonulást szerveznek az oktatási szakszervezetek, az akció 11 órakor kezdődik a bukaresti Győzelem téren, majd a Cotroceni-palotához elé vonulnak.A szervezők mintegy 20 000 embert várnak a megmozdulásra.

Az érdekvédelmi szervezetek hétfőn jelentették be, hogy nem adják fel a május 22-én kirobbantott általános sztrájkot, és arra kérték Klaus Iohannis államfőt, hogy közvetítsen az oktatási dolgozók és a román kormány közötti konfliktusban.

Fotó: Agerpres

A három szakszervezet vezetői találkozót kérnek az államelnöktől, meglátásuk szerint kötelessége, hogy beavatkozzon ebben a kulcsfontosságú pillanatban, közvetítsen az oktatásban dolgozók és a kormány képviselői között. Kedden 16.30 óra után hajlandók találkozni Klaus iohannis államfővel, ha meg akarja oldani ezt a problémát – nyilatkozta Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az oktatási szakszervezeti vezetők hétfőn egy új megoldást javasoltak a munkaügyi miniszternek a bérek év végéig történő emelésére, ez szerint a 3000 lejes minimálbér legyen az alap, erre alkalmaznák a szorzókat, ne 2500 lejre, mint jelenleg. Javaslatukra a kormánytól várnak minél gyorsabb választ.

Olyan megoldást szorgalmaznak, hogy az év végi emeljék meg a fizetéseket, normatív törvény szavatolja, hogy a kezdő pedagógusok fizetése egyezzen meg a bruttó átlagbérrel. Abban maradtak, hogy a munkaügyi miniszter terjeszti ezt a változatot a miniszterelnök, illetve a koalíció elé elemzésre, de egyelőre nem tudnak semmit konkrétumot, a koalíciós döntést várják, mondta Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke a munkaügyi minisztériumban hétfőn tartott megbeszélések végén.

A szakszervezeti vezetők azt is elmondták, hogy megoldásokat már júniustól alkalmazni kell, mert a halogatás csak súlyosbítja a válságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?