Kelemen Hunor a pedagógusok fizetésemeléséről: amit most lehetett, azt a kormány megtette

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Nicolae Ciucă kormányfővel és Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel közös sajtóértekezleten jelentette be pénteken reggel, hogy a tanügyi sztrájk végéig, illetve addig, amíg nem születik megállapodás a pedagógusok követeléseire, marad a jelenlegi kormány és elhalasztják a koalíciós megállapodásban szereplő rotációs kormányfőváltást. Az RMDSZ elnökét a pedagógusi bérkövetelések teljesítésének módjáról kérdeztük.

A Maszol kérésére az RMDSZ elnöke tudatta, pénteken reggel és csütörtökön este is tárgyaltak a koalíciós pártok vezetőségei és jutottak arra a döntésre, hogy most a pedagógusok követeléseinek a törvény keretei közötti lehetséges teljesítése az elsőszámú prioritás. „Vissza kell menni az iskolába, a gyermekeket le kell zárni, képességvizsga és érettségi következik, most ez az elsődleges” – jelentette ki Kelemen Hunor, hozzátéve, az utóbbi napok tárgyalásai is nagyrészt a tanügyi sztrájkról, a lehetséges megoldásokról szóltak és kevésbé a miniszterelnök-cseréről.

Fotó: Agerpres

„A tegnap (csütörtök – szerk. megj.) esti döntés után ma ezt hárman bejelentettük, hogy mutassuk fel egyrészt azt, hogy a koalíció együtt van, szolidárisan hozza a döntéseket, továbbá hogy a tanügyi problémákat prioritásként kezeljük” – jelentette ki Kelemen Hunor. Kérdésünkre elmondta, nem szabtak meg határidőt arra, hogy meddig kell kezelni, illetve megoldani a tanügyi problémát, és meddig kell halasztani a kormányfőcserét.

A tanügyi szakszervezetek az általános munkabeszüntetés mellett keddre újabb utcai tüntetéseket jelentettek be, de addig is folynak a tárgyalások, „a kormánynak megvan a tárgyaló csapata, de kevésbé hiszem, ha már keddre bejelentették a sztrájkot, hogy akkor előtte ők (a tanügyiek – szerk. megj.) meg akarnának vagy meg tudnának egyezni” – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Kelemen Hunor emlékeztetett, a kabinet pénteken elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amivel az érvényben lévő fizetési törvénynek a 8-as mellékletében a maximálisra emeli a tanügyi kisegítő személyzet fizetését. „Ezt meg tudta tenni a kormány, erre volt lehetősége” – jelentette ki.

„Arra, hogy külön fizetésemelést lehessen adni a tanároknak, az egységes bérezési törvény nem ad lehetőséget. Lesz egy új bértörvény július közepére, szeptemberben fogadja el a parlament, abban lehet és kell is emelni a béreket a tanügyben, ezt én magam is támogattam, mert a kezdő tanárok is többet kell keressenek, egy pedagógusi karrierhez kiszámíthatóbb és magasabb bérezés is szükséges, de az új bértörvény elfogadásáig a kormány nem tudja külön megemelni a tanári fizetéseket” – magyarázta a Maszolnak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, jelen helyzetben mindenkinek megértéssel és belátással kell lennie, majd megismételte: „ebben a pillanatban nincsen a kormánynak lehetősége, hogy külön bérezési eljárásban növelje a tanárok fizetését. Amit lehetett, azt ma a kormány megtette”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?