FRISSÍTVE – Kelemen Hunor: nem a törvényhozók, hanem az önkormányzati alkalmazottak fizetésemelése a prioritás

FRISSÍTVE: Elsősorban az önkormányzati alkalmazottak bérének emelésére van szükség – vélekedett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a Euronews Romániának adott szerdai interjúban, amelyben többek közt a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetről faggatták. FRISSÍTÉS: Az energiaválság kapcsán az RMDSZ-elnök azt mondta, hogy senki sem kötelezhető a takarékoskodásra.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-es szenátorok kezdeményezése a méltánytalanságokat küszöbölné ki | Fotó: AgerpresKelemen felidézte, hogy a bértörvény gyakorlatba ültetése félbeszakadt bizonyos kategóriák esetében a világjárvány miatt. „Az orvosok, majd a tanárok esetében követték az előírt ütemtervet, mások esetében nem. Ha nem kezeljük egységesen a helyzetet, véleményem szerint rossz irányt vesznek a dolgok” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Azt is elmondta, a koalícióban folytatott megbeszélések során nem a parlamenti képviselők és szenátorok béremelésének szükségességéről tárgyaltak, hanem elsősorban a polgármesteri hivataloknál dolgozók fizetéséről volt szó, az önkormányzati alkalmazottak bére ugyanis nagyon alacsony, főleg a kistelepülések esetében. A bértörvény egyértelműen leszögezi, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak nem lehet magasabb fizetésük, mint az alpolgármesternek, így a kistelepülések polgármesteri hivatalai lassan alkalmazottak nélkül maradnak. Ezt a helyzetet próbálják orvosolni – magyarázta Kelemen Hunor.

„Egy polgármesteri hivatalban nem maradhatsz tisztviselők nélkül, ha el akarod végezni a munkát, márpedig a tisztviselők nem fognak ott maradni 3000-3100 lejért” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Azt is elmondta: a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet minden szenátor megszavazta, akikre nyomás nehezedik a polgármesterek részéről. Kelemen hozzátette, ezt a nyomást jogosnak tartja, mert a polgármestereknek együtt kell dolgozniuk beosztottjaikkal, embereket kell kiszolgálniuk. Leszögezte, szó sincs nagy fizetésekről vagy meggazdagodásról, de méltó bért kell biztosítani a köztisztviselőknek, akik felelősségteljes munkát látnak el. „Az a gond, hogy nálunk a fizetések témája mindig a populizmus síkjára terelődik” – jegyezte meg.

A szenátus szerdán fogadta el első házként a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet 92 támogató és 22 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett. Az indítvány kezdeményezői, Turos Lórand és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok szerint az intézkedés a „jelenlegi méltánytalanságokat” hivatott felszámolni. A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a végső döntés a képviselőházé.

Senki sem kötelezhető a takarékoskodásra

A fogyasztókat nem lehet kötelezni arra, hogy otthonukban takarékoskodjanak az energiával, legfeljebb javasolni lehet ezt nekik – nyilatkozta még Kelemen Hunor a Euronewsnak.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: az Európai Bizottság bejelentése az energiafogyasztás csökkentéséről egyelőre csak javaslat, a tagállamokra vonatkozó végleges döntés még nem született erről, az energiaügyi miniszterek szeptember végére összehívott rendkívüli ülésén ez is téma lesz. „Vannak dolgok, amelyek kivitelezhetők, és vannak olyanok is, amelyek nem. Javasolni lehet, kötelezni azonban nehéz, mert ki fogja ellenőrizni a szabály betartását? Létrehozzuk a hőmérő-rendőrséget, amely ellenőrzi, hogy hány fok van a lakásban?” – fogalmazott Kelemen.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy nem lehet összehasonlítani az egyes tagállamokban élők fogyasztását sem. Tudomása szerint Romániában 3,5-4 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben a havi fogyasztás nem haladja meg a 100 kilowattórát. „Ebből még mit lehetne csökkenteni?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, ajánlásokat, javaslatokat lehet tenni, de senkit nem lehet kötelezni arra, hogy legtöbb 18-19 fokos hőmérséklet legyen a lakásában.

Kelemen ugyanakkor kifejezte, hogy azt is világossá kell tenni, hogy ha takarékoskodunk a fogyasztással, azt nem az Európai Bizottság „kedvéért” tesszük, hanem saját érdekünkben. „Én tudom, hogy az emberek felelősek, tudják, mit kell tenniük válság idején, és erre kell apellálni, nem kell megmondani nekik, mit tegyenek” – vélekedett az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?