Cseke Attila: az RMDSZ támogatja az inflációhoz igazított béremelést a helyi adminisztrációkban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatja az inflációhoz igazított béremelést a helyi közigazgatásban, lévén, hogy az elmúlt négy évben semmiféle béremelésben nem részesült ez az ágazat – jelentette ki szerdán Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Csekét arra reagáltatták az újságírók, hogy a szenátus szerdán jóváhagyta két RMDSZ-es törvényhozó javaslatát, melynek értelmében 2022. november elsejétől megemelik a parlamenti képviselők és szenátorok, polgármesterek, megyei és helyi tanácselnökök, valamint az alárendeltségükbe tartozó köztisztviselők munkabérét; ugyanaznap pedig az alkotmánybíróság helyt adott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvásának, és alaptörvénybe ütközőnek ítélte a közalkalmazotti bérek emeléséről szóló törvényeket, köztük a közjogi méltóságok bérének emelésére vonatkozó rendelkezéseket is.

Cseke kifejtette, az RMDSZ álláspontja szerint helyes, hogy a közalkalmazottak – köztük a helyi adminisztrációban dolgozók – bérét az inflációhoz igazítják.

Fotó: Agerpres

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet fogadott el a szenátus első házként 92 támogató és 22 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett.

A módosító indítvány kezdeményezői, Turos Lórand és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok szerint az intézkedés a „jelenlegi méltánytalanságokat” hivatott felszámolni.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálta a 2022/115-ös sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt módosító javaslatot. Mint hangsúlyozták, a rendelet eredeti szövege értelmében a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők nem részesültek volna a közalkalmazottaknak augusztus 1-jétől megítélt béremelésben, a szerdán elfogadott módosító javaslat azonban megszünteti ezt a kivételt, így ők is megkaphatják a fizetésemelést.

Virgil Guran liberális párti szenátor a módosító javaslat kapcsán hangsúlyozta, a Ion Iliescu által vallott „legyünk szegények, de tisztességesek” elvtől eltérően Romániának inkább azon elv felé kellene irányulnia, hogy „legyünk gazdagok és tisztességesek, mert így az országnak is jobb lesz”. Hozzátette, jelen körülmények között nem támogatja a törvényhozói bérek emelését, de a logikus gondolkodás és a kiegyensúlyozottság híve. „Egységes törvényre van szükség, ha nőnek a fizetések, mindenkinek nőjön a bére, ha nem, akkor senkinek” – nyomatékosította.

A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a végső döntés a képviselőházé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?