Visszaélés, ha az iskola kijelöl egy adott bankot az ösztöndíjak utalására

Visszaélésnek minősül, ha az iskola megköveteli a szülőtől, hogy egy adott banknál nyisson számlát az ösztöndíj utalásához. Az ilyen eseteket be kell jelenteni az oktatási minisztériumnak, pontosít Florian Lixandru oktatási államtitkár.

Visszaélésnek számít, ha az iskola arra kéri a szülőket vagy a felnőtt diákokat, hogy nyissanak számlát egy bizonyos banknál, hogy átutalják az ösztöndíjat – mondta Florian Lixandru, az oktatási minisztérium államtitkára a TVR Info szerda esti műsorában. Arra kérte a szülőket, hogy jelezzék a minisztériumnak, ha ilyen esetek előfordulnak, „ahol ilyen jelzéseket kapunk, ott vagy a megyei tanfelügyelőségekkel, vagy közvetlenül az oktatási intézménnyel vesszük fel a kapcsolatot", hangsúlyozta.

Fotó: Agerpres

Elismerte, az oktatási intézmény könyvelése szempontjából kényelmesebb, ha ugyanabba a bankba utalják az ösztöndíjakat, mert például a fizetésekre vonatkozóan megállapodásokat kötöttek a pénzintézettel.

Arra is kitért, a diákok 5-ös, 6-os, 7-es tanulmányi átlaggal is kaphatnak érdemösztöndíjat, ha az osztály első 30 százalékába tartoznak. Az elemi tagozatos kisdiákok csak szociális ösztöndíjban részesülhetnek, és az alacsony jövedelműek szociális ösztöndíjához figyelembe vett családtagonkénti átlagjövedelem 949 lej. A szeptemberi és októberi ösztöndíjakat, csak két hónap múlva, november 15-én fizetik ki. Florian Lixandru bejelentette, hogy a minisztérium csütörtökön, szeptember 21-én pontosításokat küld minderről a tanfelügyelőségeknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?