Bonyolult, de sikeres törökországi mentőakcióban vettek részt kolozsvári magyar barlangászok

Napokon át cikkezett a világsajtó egy nem hétköznapi barlangi mentésről, melynek során egy súlyos beteg amerikai barlangászt több mint 1000 méteres mélységből kellett felhozni a felszínre. A Törökországban zajló mentésnek négy kolozsvári magyar barlangász is aktív részese volt. 

A Toroszként is emlegetett Taurusz-hegységban található Morca, Törökország harmadik legmélyebb barlangja. Eddig feltárt legmélyebb pontja 1276 méterrel van a felszín alatt. A kutatásban évek óta részt vesz a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub is, melynek négy tagja - Balla Áron, Fábián Botond, Mezei Róbert és Zsigmond Péter – idén is leereszkedett a mélybe.Mezei Róbert, Balla Áron és Zsigmond Péter | Fotó: Berentés Ágnes

„Nagyon kecsegtető hely. Nekünk ilyen mély barlangunk nincs, ráadásul idehaza már mind elég jól ismert” – magyarázza Balla Áron, miért kapcsolódtak be az erdélyi szpeleológusok a Morca feltárásába. A kutatómunka nemzetközi, a törökök mellett amerikai, magyar, francia és bolgár szakemberek is részt vesznek benne.

Az erdélyi csapat nem sokkal azelőtt kezdte meg a feltárást, hogy a Mark Dickey nevű kollégájuk súlyosan megbetegedett. Dicky egy nagy tapasztalattal rendelkező amerikai barlangász, a Morca-barlang egyik fő feltárója. Az első, enyhe tünetek már napokkal korábban jelentkeztek, szeptember 2-án aztán nagyon rosszul lett, mint utóbb kiderült, gyomorfekélye van, ami erős emésztőrendszeri vérzést okozott. Normál körülmények között, ha lehetőség van gyors orvosi  beavatkozásra, ilyen esetben könnyen elhárítható a közvetlen életveszély, ez esetben azonban a beteg 1040 méter mélyen volt.

Barlangi serpák

A barlangászoknál általában van alapszintű egészségügyi felszerelés és némi gyógyszer, azonban ebben az esetben ez elégtelennek bizonyult, s mivel sok vért vesztett, gyorsan romlott az állapota: egyértelművé vált, hogy Mark Dickey a saját lábán nem fog tudni feljönni a barlangból. A megmentésére villámgyorsan nemzetközi akció szerveződött, amiből  a kolozsváriak is kivették a részüket.Ereszkedés a Morca-barlangba | Fotó: morcaexpeditions.org

„Kezdetben serpafeladatot láttunk el, egészségügyi felszerelést, perfúziót, ellátmányt szállítottunk le, majd levezettük a telefonkábelt 1040 méter mélyre. Korábban 500 méteren ért véget a kábel, de így is életmentő volt, mert gyorsan tudtunk segítséget kérni” – mondja Balla Áron.

A beteg barlangásznak azzal is hatalmas szerencséje volt, hogy a Magyar Barlangi Mentőszolgálat csapata elképesztő gyorsasággal megérkezett a helyszínre. Az egyik kórház intenzív osztályán orvosként dolgozó Zádor Zsófiát szeptember 3-án értesítették a történtekről, rá egy napra pedig a magyar különítmény helikoptere már meg is érkezett a Morca-barlanghoz. Balla Áron elmondása szerint a magyar barlangi mentők azért is tudtak ennyire operatívak lenni, mert civil szervezetként működnek, így nem volt szükségük hivatalos engedélyekre, mint más, állami intézményként üzemeltettet mentőszolgálatoknak.

Intenzív osztály a föld gyomrában

Első lépésben egy improvizált intenzív osztályt rendeztek be sátorban, 1050 méteres mélységben, ahol folyamatosan koromsötét van, a hőmérséklet pedig 4-6 fok. Miután stabilizálták a beteg állapotát, elkezdődött a felszínre hozása. Ennek a bonyolultsága nem csupán a nagy mélységből fakadt, hanem abból is, hogy a Morca egy nehéz barlang, mely nagy technikai tudást igényel a barlangászok részéről akkor is, ha nem egy súlyos állapotban levő beteget kell szállítani.

„Javarészt hordágyon vitték, de egy rövid szakaszt a saját lábán tett meg. Mi, kolozsváriak a mentési útvonal kiépítésében vettünk részt, de a hordágynál is segédkeztünk. A Kolozs Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat önkéntesei vagyunk évek óta, most hasznát vettük a tudásunknak” – nyilatkozta a Maszolnak Balla Áron.A Morca lejárata | caveexpeditions.org

A teljes mentőakció mintegy hat napot tartott, a beteg felszínre hozása pedig 58 órába tellett, folyamatos munkát feltételezve a mentőcsapat részéről. A mentésben, melyről sokat elmond, hogy a National Geographic is beszámolt róla, körülbelül 200 ember vett részt, nemzetközi összefogás hozta meg a sikert. 

A kolozsváriak expedíciója egyébként is gyümölcsöző volt, Dickey megbetegedése előtt ugyanis sikerült feltárniuk egy korábban nem ismert, kisebb járatot. Ennek az élményét azonban elhomályosította a beteg kolléga megmentésének sikere, mondja Balla Áron.

Kapcsolódók

Kimaradt?