Vasútépítés Erdélyben: még egy óriásfúró kezdte meg a munkát az ürmösi alagútnál

Az első TBM berendezés március 5-én látott munkához a Brassó megyei alagútnál, azóta 105 métert haladt.

Egy második TBM fúróberendezést munkába állítottak az ürmösi alagútnál, írja az economedia.ro. A közel 7 kilométeres, dupla sínpáras alagutat a Segesvár-Brassó vasútvonal Apáca és Kaca közti szakaszának korszerűsítését célzó beruházás keretében fúrják.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A 9,4 méter külső átmérőjű, betonnal bélelt alagút fúrása március 5-én kezdődött az Eleni névre keresztelt fúróberendezéssel, mely azóta 102 métert haladt. A most munkába állított berendezésnek Varvara a művészneve. Eleni 105, míg Varavra 84 méter hosszú, mindkettőt a német Herreknecht cég gyártotta.

Júliusban megkezdődik a kb. 5 km hosszú homoródi alagút fúrása is, közölte a beruházást kivitelező konzorciumot vezető görög cég, az Aktor. Ideális körülmények között egy TBM napi 10-15 métert halad, azonban a munka kezdeti, beállítási szakaszában jóval kevesebbet. A berendezés heti hat napot tud dolgozni, a hetediken karbantartási munkálatokat kell végezni rajta.

Az ürmösi az első vasúti alagút Romániában, melyet ezzel a technológiával fúrnak, s egyúttal ez lesz a leghosszabb is.  

Az Apáca-Kaca szakasz modernizálásának a kezdeti költségvetése 2,7 milliárd lej volt, amit időközben 2,9 milliárd lejre emeltek. A beruházás átadási határideje 2024 decembere, azonban a kivitelező a legjobb esetben is csak valamikor a jövő év vége felé végezhet a munkálatokkal.

Ilyen berendezéssel fúrják majd a kolozsvári metró is. Egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogy mikor érkezik majd Kolozsvárra a TBM, melynek az összeszerelése és a beüzemelése több hónapot vesz igénybe.  

Kapcsolódók

Kimaradt?