Félmilliárd eurót veszíthet el Románia az erdélyi vasútvonal csigalassúságú építése miatt

A Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítését 2024 decemberéig kellene befejezni, jelenleg 20 százalékon áll.

Románia már elvesztett 320 millió eurót a Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítésére szánt közel 800 millió euróból, azonban nagy eséllyel elúszhat a fennmaradó összeg is, írja egy Facebook-bejegyzésben a Pro Infrastructură Egyesület. Ezt az összeget azért veszítettük el, mert az éveken át húzódó óvások miatt a szerződéseket nem sikerült határidőre megkötni.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A beruházást a CEF (Connecting Europe Facility) uniós program 2014-2020-as ciklusa keretében finanszíroznák. A beruházással kezdettől fogva gondok voltak, a szerződéseket csak 2020 sikerült aláírni. A kormány vállalta, hogy az új vasútvonal 2024 december 20-ig elkészül. Ez azonban teljességgel kizárt, mivel a mostanáig a munkálatok kevesebb, mint 20 százalékát végezték el, írja a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó civil szervezet. A késlekedés részben annak a következménye, hogy a korábban készített műszaki terv csapnivaló volt, ami a munkálatok megkezdését követően derült csak ki.

A beruházás nagyon komplex, ugyanis Apáca és Kaca között, Ürmösnél meg kell építeni az ország leghosszabb, 6,9 kilométeres vasúti alagútját. A munkálatokat a görög Aktor, a francia Alstom és a román Arcada alkotta RailWorks társulás végzi. Ez 66 millió euróból, amiből 26 millió a CFR által fizetett előleg volt, már megvásárolt négy nagy teljesítményű TBM fúrógépet. A fennmaradó összeget azonban az állami vasúttársaság egyelőre nem fizette ki, mivel az alagutak fúrása még mindig nem kezdődött meg, bár 2022 nyarára volt beütemezve.

Az Apáca és Kaca közti szakaszon a beruházás 15,5 százalékon áll, míg Segesvár és Kaca, valamint Apáca és Brassó között minimális mértékben meghaladta a 20 százalékot. Apáca és Kaca között jelenleg 43 km hosszú a vasúti pálya, azonban a korszerűsítést követően csak 24 kilométeres lesz, s lerövidül a menetidő is. Csak győzzük kivárni.

Kapcsolódók

Kimaradt?