Szűkebb volt az alagút a megrendelt vonatoknál, kirúgtak egy államtitkárt

Negyedmilliárd eurót meghaladó értékben rendelt olyan szerelvényeket a spanyol vasúttársaság, melyek nem fértek volna be az alagutakba, írja a Világgazdaság.

Egy elhibázott vonatbeszerzési projekt miatt hétfőn lemondott posztjáról Isabel Pardo de Vera spanyol közlekedési államtitkár és Isaías Taboas, a spanyol vasúti közlekedési vállalat (Renfe) elnöke.A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

Január végén az El Comercio című lap hozta nyilvánosságra, hogy a Renfe olyan vonatokat rendelt meg a spanyol CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) vállalattól, amelyek az elrontott mérések miatt nem férnek át a vasúti alagutakon.

A 31 járműre vonatkozó 258 millió euró értékű tendert 2020 nyarán nyerte meg a spanyol cég, amely 2021 márciusában jelezte is a vasúttársaságnak, hogy nem stimmelnek a megrendelésben szereplő adatok. A cikk megjelenése után a spanyol közlekedési minisztérium belső vizsgálatot indított, amelynek nyomán két műszaki középvezetőt leváltottak.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter hangsúlyozta: a tévedés „nem kerül egy euróba sem a spanyoloknak”, mivel az még a gyártás megkezdése előtt kiderült. Viszont emiatt két évet csúszik a flotta megújítása, 2024 helyett csak 2026-ban állhatnak majd forgalomba az új vonatok az északi Kantábria és Asztúria tartományban. Miguel Ángel Revilla kantábriai elnök felháborodását fejezte ki, amiért két évig titkolták az elkövetett hibát.

Kapcsolódók

Kimaradt?