Tíz kilométeres alagutat építenének a Déli-Kárpátokban

A rekordhosszúságú alagút építése a Brassó és Predeal közti vasútvonal modernizálásának lesz a része.

Az ország leghosszabb alagútját szándékozik megépíttetni a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium, írja az economedia.ro. A 9,8 kilométeres vasúti alagút Brassó megyében húzódna, Azuga és Alsótömös között.Alagút Brassó és Predeal között | Fotó: CFR Călători

Az alagút a Predeal és Brassó közti vasútvonal korszerűsítése során kerülne megépítésre. A beruházás során módosítanák a pálya jelenlegi nyomvonalát. A tervezett nyomvonalat a közelmúltban hagyta jóvá az Európai Bizottság (EB), tájékoztatott a CFR Infrastructură. Az EB jóváhagyására azért volt szükség, mert ez a pályaszakasz is része egy nagysebességű stratégiai páneurópai vasúti folyosónak.

A Brassó-Bukarest-Konstanca vasútvonalnak már csak a Predeal és Brassó közti szakaszát nem korszerűsítették. A projekt a megvalósíthatósági tanulmány szakaszában van, a dokumentum félig készült el. A CFR Infrastructură nemrég hosszabbította meg a tanulmány leadási határidejét, a dolgok mostani állása szerint 2023 június 7-ig kell elkészülnie.

A Brassó-Predeal pályaszakasz modernizációja a becslések szerint 1,4 milliárd euróba fog kerülni. Ez nem is sok, figyelembe véve, hogy meg kell építeni egy közel 10 kilométeres alagutat is.

A jelenlegi leghosszabb vasúti alagút, a keresztvári is Brassó megyében található, a Bodzafordulóba vezető vonalon. Ez az alagút 4,3 kilométeres. Épülőfélben van egy ennél is hosszabb, mely a Brassó és Kovászna megyék határán fekvő Ürmös területén lesz. Ezt kb. 7 kilométeresre tervezték, s a Segesvár-Brassó vasútvonal jövendőbeli nyomvonalán húzódik majd.

Brassó és Predeal között az aktuális nyomvonalon is vannak alagutak. Ezeket még a XIX. században építették, s mivel bennük a vasúti pálya dőlésszöge 25 százalékos, a szerelvények maximum 50 km/órás sebességgel tudnak haladni.

Kapcsolódók

Kimaradt?