Új állami vasúttársaságot alapít a kormány, miután a meglévő a csőd szélére jutott

A CFR Marfă 2007 óta folyamatosan veszteséges, az adósságállománya megközelíti a 4,5 milliárd lejt.

Évtizedek tapasztalata igazolja, hogy a román állam katasztrofális vállalkozó, azonban ez nem riasztja el a Ciucă-kabinetet attól, hogy újfent belevágjon egy üzletágba, melyben egyszer már kudarcot vallott. A Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium sürgősségi rendelettervezetet készített, melynek tárgya egy vasúttársaság alapítása. A vállalat, amennyiben létrejön, a Carpatica Feroviar Rt. nevet viseli majd – számol be az economica.net.

„A vasúti áruszállítás biztosítása egy általános stratégiai szolgáltatás, melynek a kiesése súlyos zavarokat okoz a fő gazdasági ágazatok működésében. A 2020-2022-es évek rendkívüli eseményei aláhúzták a vasúti ágazatba történő befektetések szükségességét, valamint egy állami vasúttársaság létének szükségességét, mely képes feltétel nélkül végrehajtani az összes szükséges szállítást, összhangban az EU és a NATO keretében jóváhagyott elvárásokkal” – áll a szaktárca által megszövegezett dokumentumban.  

Fotó: Facebook/CFR Marfă

A cégalapítást az indokolja, hogy a meglévő állami terherforgalmi vasúttársaság, a CFR Marfă a csőd szélén áll. A cég utoljára 2007-ben volt nyereséges. Azóta a vállalat elképesztő mértékű leépülésen ment keresztül. 2007-ben 1,835 milliárd lej árbevétele volt, közel 18 800 embert foglalkoztatott, s az adósságállománya mindössze 856 millió lejt tett ki.

Tavaly már csak 3900 fő dolgozott a vállalatnál, az árbevétele pedig harmadánál is kevesebbre, 512 millió lejre csökkent. Az adósságállomány ellenben szépen hízott, 4,469 milliárd lejre. A CFR Marfă helyzetét az teszi igazán reménytelenné, hogy vissza kell fizetnie egy 2,6 milliárd lejes állami támogatást és annak a kamatait, melynek a folyósítását az Európai Bizottság szabálytalannak nyilvánította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében Románia vállalta, hogy versenyképessé teszi a vasúti szállítást. A 2021-2025-ös időszakra vonatkozó fejlesztési terv értelmében 2026-ig legkevesebb 25 százalékkal kellene növelni a vasúton szállított árumennyiséget 2020-hoz képest. Ez tipikusan az olyan vállalások közé tartozik, melyeket sokkal könnyebb leírni, mint megvalósítani.

Az említett dokumentumból nem derül ki, hogy a kormány mennyi pénzt szán az új vasúttársaság létrehozására.

Kapcsolódók

Kimaradt?