Vasútfelújítás: március elején, másfél éves késéssel kezdődik az alagútfúrás a Brassó-Segesvár vonalon

A közel 7 kilométeres ürmösi lesz a leghosszabb vasúti alagút Romániában.  

Március 5-én elkezdődik az alagutak fúrása a Brassó-Segesvár vasútvonalon, írja az economica.net. Apáca és Kaca között két alagutat kell kifúrni. A 6,9 kilométeres ürmösi a leghosszabb romániai vasúti alagút lesz, de a rákosi sem kicsi, 5 kilométeres.Végre elkezdenek dolgozni a fúrógépek | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A munkálatokat négy nagyteljesítményű TBM fúrógéppel fogják végezni. A berendezéseket déli 12 órakor fogják üzembe helyezni, közölte a beruházást végző konzorciumot vezető cég, az Aktor.

Ez egy örvendetes hírnek tűnik, valójában azonban azt jelenti, hogy Románia újabb euró százmilliókat veszít el. A Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítését az idei év decemberéig kellene befejezni, ami lehetetlen, ugyanis az alagutak megépítése évekbe fog telni.

Az ürmösi és a rákosi alagutak fúrását már 2022 nyarán el kellett volna kezdeni, ami azt jelenti, hogy a munkálatok minimum másfél évet késnek.   

„A munkálatok kivitelezésével kapcsolatos késéseket azok a pénzügyi és logisztikai problémák okozták, melyekkel a vállalkozók az építőtelepeknek a szükséges forrásokkal való ellátása során szembesültek. Ezeket a Fekete-tenger térségében zajló katonai konfliktus és a koronavírus okozta járvány váltotta ki, amik az egész Európai Unióban károsan befolyásolták az építőipari piacot” – nyilatkozta Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Grindeanu magyarázata közönséges mellébeszélés, a munkálatok részben azért voltak hosszú időn át elakadva, mert a szaktárca nem volt hajlandó a beruházás költségvetését a megugrott árakhoz igazítani.

A Brassó-Segesvár vasútvonalat a kormány a CEF (Connecting Europe Facility) 2014-2020 uniós program keretében akarta finanszírozni, ahol 800 millió euró volt elkülönítve rá. Ebből 320 millió euró már korábban elúszott, mivel a CFR képtelen volt megkötni határidőre a kivitelezési szerződéseket.

Azt, hogy mivel az átadási határidőt sem tudjuk tartani, pontosan mennyi pénzt vesztünk még el, egyelőre nem lehet pontosan tudni.

„Nem hiszem, hogy nagy dolgot meg lehetne valósítani a projektből, mivel egyes elemeinek a kivitelezése el sem kezdődött. Az Európai Bizottság képviselői helyszíni felmérést végeztek, a kapott jelzések aggasztóak. A végső számot még nem kaptam meg” – nyilatkozta az economedia.ro-nak Adina Vălean uniós biztos.

Apáca és Kaca között jelenleg 43 km a vasúti pálya hossza. A két alagút megépítését követően ez 28 km-re csökken majd. A 2,7 milliárd lejes beruházás kivitelezője az Aktor-Alstom-Arcada cégekből álló társulás.

Kapcsolódók

Kimaradt?