Félmilliárd euró uniós pénznek mondhat búcsút Románia

Ahhoz, hogy lehívhassuk a pénzt, 2024 decemberében át kellene adni az új vasútvonalat Apáca és Kaca között, rajta két, összesen 12 kilométeres alagúttal. Még el sem kezdődött a fúrásuk.

A helyszínen tekintette meg a Brassó–Segesvár vasútvonal Apáca és Kaca közti szakaszán folyó, pontosabban nem folyó munkálatokat Sorin Grindeanu. „Rendkívül gyenge előrehaladás” – állapította meg a szállításügy miniszter, és a minősítéssel muszáj egyetérteni.

Az ürmösi alagút fúrása még el sem kezdődött | Fotó: Facebook/Sorin Grindeanu

A RailWorks konzorcium 2020-ban szerződött le a beruházás kivitelezésére, azonban mostanáig csak a munkálatok 17,5 százalékát végezte el. „Azt kértem a CFR Infrastructură vezetőségétől, tegyen meg minden intézkedést, hogy a felújítási munkálatok a jövő év végéig befejeződjenek. Ha a helyzet nem javul, kemény szerződéses szankciók kiszabására számítok” – mondta Grindeanu.

Nem tudni, hogy a tárcavezető komolyan gondolta-e, amit mondott, valóban lehetségesnek tartja-e a határidő betartását. Akár igen, akár nem, a helyzet az, hogy a munkálatokat műszaki okok miatt képtelenség befejezni 2024 végéig.

A magyarázat az, hogy az Apáca és Kaca közti szakaszon meg kell építeni két alagutat is: az ürmösi közel 7, a homoródi pedig 5 km hosszú lesz. Ezeknek a fúrása még el sem kezdődött, az erre a célra vásárolt TBM fúrógépeket épp csak hogy összeszerelték, de még nem használták.

Álmok és valóság

A nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó, szakértőket tömörítő Pro Infrastructură Egyesület szerint a TBM fúrógépek napi haladási sebessége, ideális esetben 15 méter. Mivel az ürmösi alagút 6,9 kilométeres lesz, ez azt jelenti, hogy csak a kifúrása 460 napba telik. Ha a kivitelező augusztus 10-től megszakítás nélkül dolgozik majd, beleértve a vasárnapokat és az ünnepnapokat, a karácsonyt és a szilvesztert is, ami szinte teljesen kizárt, akkor is csak valamikor 2024 novemberének elejére végezhet az alagutak kifúrásával. A Pro Infrastructură becslései szerint 3 évbe telik majd az alagutak kifúrása, míg a kivitelező 18-19 hónapra becsülte a szükséges időt az ürmösi esetében, ez utóbbi esetben 2025 elején végeznének.  

Ez azonban nem jelentené a beruházás végét, a fúrás mellett ugyanis még rengeteg elvégzendő munka van: a sínpárok lefektetése, a jelzőrendszer kiépítése stb. Az alagutak fúrásának megkezdése 2022 nyarának a végére volt beütemezve, vagyis a kivitelező közel egy éves késésben van. Ahhoz, hogy a görög Aktor, a francia Alstom és a román Arcada cégek alkotta társulás ekkora lemaradást bő 16 hónap alatt ledolgozzon, igazi csoda kellene. Márpedig napjainkban ritkán történnek csodák, s főleg nem a romániai infrastrukturális beruházások terén.   

Ha nem történik csoda, akkor Románia újabb 500 millió euró uniós támogatást bukik el a késedelmes vasútépítés miatt. A Brassó–Segesvár vasútvonal korszerűsítésére 800 millió eurót hívhattunk volna le a Connecting Europe Facility (CEF) uniós program keretében. Ebből 320 millió már elúszott, mivel a kivitelezési szerződés későn lett aláírva, s elég nagy az esélye annak, hogy elveszítsük a fennmaradó közel félmilliárdot is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?