Üzletpolitika CFR módra: hazudozás és ígérgetés vonatpótló buszok helyett

Tíz héttel azután írt ki a CFR tendert vonatpótló buszok üzemeltetésére, hogy leállította a járatait Kolozsvár és Nagyvárad között.

Néhány perccel az indulás előtt egy tűt sem lehet leejteni a kolozsvári vasútállomás előtt parkoló vonatpótló buszon. Valamennyi ülőhely foglalt, az ülések közti folyosón pedig legalább féltucat utas áll. Igaz, hogy ez szabálytalan és súlyosan balesetveszélyes, de a sofőrt szemmel láthatóan nem zavarja.Megrohanják az utasok az egyik magán vasúttársaság vonatpótló buszát | A szerző felvétele

Az autóbusz nem az E60-as főúton halad Nagyvárad felé, ahogy logikus lenne, hanem Kisbácson keresztül vánszorog Egeres felé, minden faluban megállva. Ez teljesen értelmetlen, mivel Kolozsvár és Egeres között járnak a vonatok, de az üzemeltető, úgy tűnik, nem éri fel ésszel.

Egeres után aztán ráfordulunk a műútra, s elfogadható átlagsebességgel haladunk a Királyhágóig, ahol a busz, ahelyett, hogy felkapaszkodna a szerpentineken, a Sebes-Körös völgyében halad tovább. Ráció ebben sincs, hiszen Nagyvárad és Barátka között zavartalan a vasúti forgalom, Vársonkolyos után nem is száll le senki a buszról, s új utas sem érkezik. Az utazás idegölő, négy és fél órával az indulás után fut be az autóbusz a váradi vasútállomás elé.

Ha a szállítás színvonala hagy is kívánnivalókat maga után, az Interregional Călători és a Transferoviar Călători legalább üzemeltet vonatpótló buszokat Kolozsvár és Nagyvárad között, napi öt járatot. Ezzel szemben a CFR Călători már december 10-én leállította a két nagyváros között közlekedő szerelvényeit, annak ellenére, hogy az Egeres és Kissebes között zajló korszerűsítési munkálatok miatt csak január 8-tól vált lehetetlenné a vasúti közlekedés ezen a pályaszakaszon.

El tudja-e valaki képzelni, hogy a MÁV hosszú hónapokra leállítsa a forgalmat Debrecen és Nyíregyháza között anélkül, hogy a vonatok pótlásáról gondoskodna, vagy ugyanezt tegye a Deutsche Bahn München és Stuttgart viszonylatában? Egy ilyen lépés országos botrányba torkolna bárhol a civilizált világban, s rövid úton menesztenék az érintett vasúttársaság vezetőit. Nem úgy Romániában, ahol semmilyen következménye nincs annak, hogy az állami vasúttársaság nem tesz eleget közszolgálati feladatának, gúnyt űzve az utazóközönségből. Nálunk a botrányos ügy el sem érte a döntéshozók ingerküszöbét, fel sem merült, hogy felelősségre vonják a kormánynak, s közvetve a parlamentnek alárendelt vállalat vezetőségét.

Hazugság hazugság hátán

A vasúti forgalom leállítására azért került sor, mert az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében korszerűsítik és felújítják a pályát Kolozsvár és a magyar határ között. A CFR négy héttel azelőtt szüntette be a személyszállítást a vonalon, hogy az műszakilag szükségszerű lett volna, semmilyen magyarázatot nem adva az önkényes lépésre.

Az újév első hetében azt közölte a CFR Călători, hogy január 8-tól vonatpótló buszokat állít üzembe Nagyvárad és Kolozsvár között. Mindebből egy szó sem volt igaz, az állami vasúttársaság a mai napig nem indította útnak a vonatpótlókat.A kolozsvári vasútállomás | Fotó: Borsi Balázs

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a CFR illetékeseit nem foglalkoztatja a dolog, ugyanis február 20-án, vagyis mintegy 10 héttel a vasúti forgalom felfüggesztését követően, kiírták a tendert a vonatpótló buszok üzemeltetésére. A kiírás értelmében a fuvarozónak tíz autóbuszt kell beállítania vonatok pótlására. A szolgáltatást két évre kell biztosítani, az ellenértéke 28-36 millió lej. A dolgok jelenlegi állása szerint tehát leghamarabb április végén, május elején indulhatnának a vonatpótlók, ha azonban óvásra is sor kerül, még később.

Benedek Zakariás azon kevés honatya egyike, aki figyelemmel követi a CFR ámokfutását. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő múlt héten azt nyilatkozta a Maszolnak, a CFR vezetőségétől azt a tájékoztatást kapta, nem várva meg a tender kifutását, egy rövidtávú szerződés alapján a vonatpótló buszokat már február közepén üzembe állítják. Időközben kiderült, hogy a CFR nem átallott egy törvényhozót éppúgy félrevezetni, ahogy azt korábban a közvéleménnyel, az utazóközönséggel tette. Az állami vasúttársaság illetékese február elején azt is mondta Benedek Zakariásnak, hogy már kiírták a közbeszerzési eljárást, ami szintén egy szemen szedett hazugság volt.

„Nagyon rosszul csinálta ezt a dolgot a CFR. Amikor kiírta a tendert a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal felújítására, bele kellett volna foglalni, hogy a kivitelezőnek gondoskodnia kell a vonatpótló buszokról. Volt már erre példa korábbi beruházások esetében” – nyilatkozta Benedek Zakariás.

Annak szintén nem lett volna akadálya, hogy a CFR már 2023 őszén kiírja a tendert a vonatpótló buszokra, mivel régóta tudták, hogy januárban le kell állítani a vasúti forgalmat a Nagyvárad-Kolozsvár vonalon. Azzal, ahogy az ügyet kezeli, a CFR egyértelmű üzenetet küldött az utazóközönségnek: Magasról teszünk rátok!

Az állami vasúttársaság vezetőségének mélységes nemtörődömsége és szakmai dilettantizmusa világosan megmutatkozik a CFR gazdálkodásában. A 2007 és 2022 közti időszakban a vállalat 12 évet zárt veszteséggel, 2022 végén az adósságállománya közel 900 millió lej volt. Bő másfél évtized alatt az árbevétele lényegében stagnált, hiszen 2006-ban 2,317 milliárd lej volt, 2022-ben pedig 2,431 milliárd, miközben a jegyek számottevő mértékben drágultak. A cég 2023-as pénzügyi adatai még nem ismertek.   

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?