Kaotikus pályafelújítás: csak a CFR áll le, a magánvonatok járni fognak Kolozsvár és Nagyvárad között

December 10-i hatállyal leállítja a szerelvényeit a CFR Kolozsvár és Nagyvárad között, anélkül, hogy vonatpótló buszokat indítana. Az online menetrend szerint a magáncégek szerelvényei továbbra is közlekedni fognak.

A vasútvonal korszerűsítése miatt december 10-től nem közlekednek a CFR járatai Kolozsvár és Nagyvárad között, az utolsó aznap, hajnali 5:18-kor indul a bihari megyeszékhelyről. A munkálatok már korábban elkezdődtek, Bánffyhunyad és Csucsa között helyenként már november végén fel volt szedve az egyik sínpár. A közelmúltban a CFR azt közölte, hogy nem tervezi vonatpótló autóbuszok indítását.Forrás: mersulternurilor.infofer.ro

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a CFR járatok törlésének nem technikai okai vannak, az állami vasúttársaság online menetrendjének tanúsága szerint ugyanis a magántársaságok vonatai december 10-én, s azt követően is járnak majd a vonalon.  Az infofer.ro azt mutatja, hogy az elkövetkező időszakban öt közvetlen járat közlekedik majd a két nagyváros között, ezek közül négyet az Interregional Călători, egyet pedig a Transferoviar Călători üzemeltet.

Ezzel együtt, a CFR napi 11 szerelvényének kiesése miatt hosszú időre nagyban megnehezedik a közlekedés nem csupán Nagyvárad és Kolozsvár között, hanem mindazok számára, akik Biharból az ország belsejébe szeretnének utazni. A civilizált világban mindenhol okoz némi kellemetlenséget egy pályafelújítás az utazóközönség számára, azonban a vasúttársaságok vonatpótló buszokkal oldják meg az utasok szállítását. Erre jó példát lehetett látni az elmúlt években Kelet-Magyarországon, ahol a MÁV buszokat bocsátott az utazók rendelkezésére a Szolnok-Biharkeresztes vonal épp munka alatt álló szakaszain.

Benedek Zakariás, az RMDSZ szakpolitikusa és parlamenti képviselője azt mondja, hogy tárgyalt az ügyben a CFR vezetőségével, s azt az ígéretet kapta, hogy buszokkal fogják pótolni a kieső járatokat. Ugyanakkor az állami vasúttársaság semmilyen ilyen irányú tájékoztatással nem szolgált az utazóközönség számára, s a nagyváradi és a kolozsvári vasúti információs iroda munkatársai sem tudnak erről.

Interpellálás és fogyasztóvédelmi panasz

„Ha nem oldják meg, biztosan interpellálni fogok” – nyilatkozta a Maszolnak Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő. Kiss János, PNL-s Bihar megyei honatya hallomásból úgy tudja, hogy a CFR pótolni szándékozik a megszűnő járatokat, azonban konkrétumokkal nem tud szolgálni. Kiss nem tartaná normálisnak, hogy a felújítás idejére az állami vasúttársaság hátat fordítson az utazóközönségnek, s azt ígéri, ha ez mégis bekövetkezik, interpellálni fog, de csak azután, hogy a liberálisok megyei szinten állást foglalnak az ügyben.

A kilátás, hogy évekre megszűnik a közvetlen vasúti összeköttetés Kolozsvár és Nagyvárad között úgy, hogy a CFR nem gondoskodik annak pótlásáról, egy civil kezdeményezést is elindított. Egy, a két város között ingázó egyetemi oktató a Facebookon toboroz aláírókat ahhoz a beadványhoz, melyet a fogyasztóvédelemhez tervez benyújtani.Fotó: Facebook/Interregional Calatori

A vasúti pálya korszerűsítése azokat is érinti, akik Budapest és a Székelyföld között szeretnének vonattal utazni. December 10-től a Hargita Intercity egy órával korábban, 6:40-kor indul Budapestről, s nem Biharkeresztesnél, hanem Nyírábránynál lép majd be Románia területére, a menetidő pedig Csíkszeredáig mintegy háromnegyed órával megnő.  

A Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal korszerűsítése és villamosítása az Egeres és Kissebes (Poieni), illetve Kissebes és Élesd közti szakaszokkal kezdődik. A CFR Infrastructură októberben az Agerpressel azt közölte, hogy ezeken a szakaszokon vonatpótló járművekkel fogják szállítani az utasokat, azonban a cégnek semmi köze az utasszállításhoz, azzal a CFR Călători foglalkozik.

Ugyanakkor a menetrendből kiderül, hogy Kolozsvár és Bánffyhunyad között december 10. után is járnak majd az Interregional és a Transferoviar szerelvényei, napi 11 darab, csak a CFR vonatai számára jelenti Egeres a végállomást. Nagyvárad felől az állami vasúttársaság vonatai Barátka megállóig fognak közlekedni.  

Az Egeres és Kissebes közti szakaszt a RailWorks nevű konzorcium modernizálhatja, mely évek óta képtelen megbírkózni a Segesvár-Brassó vonal korszerűsítésével. Kissebes és Élesd között is egy nemzetközi konzorcium fog dolgozni, melynek egyik tagja a kolozsvári metró megépítését is elvállaló Gülermak. A beruházásokat a kormány az országos helyreállítási terv keretében szándékozik finanszírozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?