Egyetlen egy romániai vasútvonalon haladhatnak 120 km/órával a vonatok

Erdélyben 90 km/óra az elérhető maximális sebesség, sok szakaszon pedig mindössze 60 km/óra.

A vasúthálózat az Európai Unió észak-nyugati tagállamaiban a legfejlettebb. A régióban szinte minden nagyvárost olyan vonalak kötnek össze, melyeken 90 km/óránál nagyobb sebességgel haladhatnak a szerelvények, egyeseken pedig 120, illetve 150 km/óránál is gyorsabban, derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. Olaszország és Spanyolország szintén fejlett vasúti hálózattal rendelkezik.Fotó: Agerpres

A keleti tagállamok ebből a szempontból is le vannak maradva, Románia pedig különösképpen. Az országban egyetlen olyan vasútvonal van, melyen a vonatok 120 km/órás sebességgel közlekedhetnek, a Bukarest és Konstanca közti, írja a Ziarul Financiar. Ezen a CFR éppúgy üzemeltet járatokat, mint a Transferoviar Călători, a Regio Călători, a Softrans és Astra Trans Carpatic.

Ennél csak pár tagállamban rosszabb helyzet, például Bulgáriában és Görögországban, melyekben egyetlen, 90 km/óránál nagyobb csúcssebességet lehetővé tevő vasútvonal sincs.

Erdélyben kizárólag olyan vasúti pályák vannak, melyeken 90 kilométer a megengedett maximális sebesség, de sok vonalon, illetve pályaszakaszon ennél is kevesebb, legfeljebb 60 km/óra.

Az Európai Bizottság kidolgozott egy stratégiát a rövid távú légijáratoknak vasúti szállítással való helyettesítésére, azonban a fenti okok miatt nálunk ez még hosszú ideig kivitelezhetetlen marad. Nyugat-Európában nem ritka, hogy két, 500 kilométernél nem távolabb fekvő város között nagyjából ugyanannyi idő alatt lehet megtenni az utat vonattal, mint repülővel, beleszámolva a reptéren eltöltött időt is.

Romániában a vasúti infrastruktúra siralmas állapota nem csupán a személyszállítást nehezíti meg, hanem a gazdaságot is hátráltatja. Jelenleg a tehervonatok átlagos haladási sebessége 17 km/óra körül van, ami uniós viszonylatban elképesztően kicsinek számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?