Ezért lobbannak lángra a romániai vonatok: 51 év a mozdonyok átlagéletkora

Az állami tulajdonban levő CFR Călători 2011 óta egyetlen mozdonyt és vasúti kocsit sem vásárolt.

Az utóbbi időben szinte már megszokottá váltak a kigyulladt vasúti szerelvényekről szóló tudósítások. A legutóbbi ilyen incidensre néhány napja, Nagyvárad közelében került sor, ahol egy Arad és a bihari megyeszékhely között közlekedő szerelvény gyulladt ki. A szakemberek szerint a gyakori tűzesetek oka az elöregedett mozdonypark.Fotó: Facebook/CFR Calatori

„A vasúti szállításban a járműállomány kész katasztrófa. Lekéstünk minden programot és célkitűzést, nem beszélhetünk teljesítményről, hanem csak túlélésről. Most aláírtak egy szerződést 37 motorvonat beszerzéséről, korábban azonban semmi sem történt” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Ionuț Ciurea, a Pro Infrastructură Egyesület elnöke. Elmondása szerint a CFR még olyan motorvonatokat is működtet, melyek a két világháború között, az egykori bukaresti Malaxa gyárban készültek.

Az állami vasúttársaság személyszállítási részlegének 2021-2024-es stratégiája szerint a CFR Călători mozdonyainak átalgéletkora 51 év, a vagonoké pedig 32. Az elektromos mozdonyok 42 százaléka még nem volt felújítva. A dokumnetumból az is kiderül, hogy 2011 óta, vagyis 12 éve a CFR egyetelen új mozdonyt és vasúti kocsit sem vásárolt.

A CFR Călători kb. 1200 járatot üzemeltet napi rendszerességgel. Az utasok száma 2011 óta folyamatosan csökken. A vállalat 176 millió lej veszteséggel zárt a tavalyi évet, az adósságállománya megközelíti a 900 millió lejt.

A Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium a közelmúltban írt alá egy szerződést a francia Alstommal 37 elektromos motorvonat beszerzéséről. A szerelvények 52 millió euróba kerülnek, a pénz uniós forrásokból érkezik. Az új elektromos motorvonatok 13 útvonalon közlekednek majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?