Tavaly nyáron kellett volna elkezdeni az ürmösi vasúti alagút fúrását, még mindig csak készülnek rá

Ha 2024 végére nem végzünk a Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítésével, közel félmilliárd eurós uniós támogatást bukunk el.

Továbbra sem halad a Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítése, annak ellenére, hogy Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter augusztus elején azt kérte a CFR Infrastructură vezetőségétől, „tegyen meg minden intézkedést, hogy a felújítási munkálatok a jövő év végéig befejeződjenek”.A fúrógépek már hónapokkal ezelőtt megérkeztek, de még mindig nem dolgoznak | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

„Késések vannak. Jelen pillanatban a négy TBM közül, a hatalmas gépek, melyek átfúrják a hegyeket, s alagutakat csinálnak, kettő fel van állítva, s az elkövetkező hetekben valószínűleg működésbe helyezik őket. A másik kettő a jövő év elején érkezik meg” – idézi a tárcavezetőt az economica.net.

Grindeanu hozzátette, hogy a hét elején megbeszélést folytatott a kivitelezővel, s határidőket szabott meg, melyeket figyelemmel fog kísérni. Úgy tűnik, a miniszternek vagy fogalma sincs arról, hogy Románia milyen határidőket vállalt az Európai Unió felé, vagy tudatosan félrevezeti a közvéleményt, azonban tény, hogy kijelentette: „Nincsenek jelzéseim arról, hogy a nagy infrastrukturális projektekből Románia akár egy eurót is elvesztene. Ezt felelősségem teljes tudatában mondom.”

A valóság ezzel szemben az, hogy Románia 320 millió eurót már korábban elveszített a Connecting Europe Facility (CEF) program keretében a Brassó-Segesvár vasútvonal korszerűsítésére szánt uniós támogatásból, s a legjobb úton halad afelé, hogy a fennmaradó 480 milliót is elveszítse. A kormány vállalta, hogy 2024 végéig végez a beruházással, ami a jelen körülmények között teljességgel kizárt.

A beruházás kivitelezője, az egy-egy görög, francia, illetve román cég alkotta RailWorks az Apáca és Kaca közti szakaszon ki kell fúrjon két alagutat: az ürmösi közel 7, a homoródi pedig 5 kilométeres lesz. Ezekhez a munkálatokhoz van szükség a négy TBM fúrógépre, melyeket már 2022 nyarának a végén üzembe kellett volna állítani. Erre mai napig nem került sor, ami azt jelenti, hogy a kivitelező kb. 16 hónapos késésben van.

A nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület szerint a TBM-ek maximális haladási sebessége napi 15 méter, márpedig Ürmösnék 6900 méteres alagutat kell fúrni. A Pro Infrastructură szerint a két alagút megépítése 3 évbe telik majd, míg a kivitelező sokkal optimistább, 18-19 hónappal számol.

Bárhogy is, egyértelmű, hogy műszakilag lehetetlen 2024 végére végezni a beruházással, a vasútvonal átadására ideális esetben is legfeljebb 2025 nyarán kerülhetne sor. Hacsak a kormánynak nem sikerül újratárgyalnia a határidőt, ez egyet jelent azzal, hogy közel félmilliárd eurós uniós támogatást bukunk el.

Kapcsolódók

Kimaradt?