PNRR: a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal korszerűsítése is kicsúszik a határidőből

Ez azt jelenti, hogy el fog úszni a beruházásra elkülönített 7,66 milliárd lej egy része.

A Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal folyamatban levő korszerűsítésének köszönhetően 2 óra 14 percre csökken a menetidő Kolozsvár és a magyar határ között – közölte a CFR Infrastructură.A kép illusztráció | Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

Korábban hozzávetőleg 3 óra 30 percbe került a személyszállító szerelvényeknek a Kolozsvár és a magyar határ közti 166 kilométeres távolság megtétele.

A vasútvonal felújítása 2023 végén kezdődött. A beruházás megkezdését követően a vasúti forgalmat felfüggesztették, a Budapest és a Székelyföld között közlekedő nemzetközi járatokat pedig Biharkeresztesről átirányították a nyírábrányi határátkelőhöz. A CFR a mai napig nem állított be vonatpótló autóbuszokat, ellenben a magán vasúttársaságok igen.  

A CFR Infrastructură tájékoztatása szerint korábban 65-85 km/órás csúcssebességgel közlekedtek a személyszállító vonatok a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonalon. A korszerűsítés és villamosítás eredményeként a vonatok maximális sebessége 120-160 km/órára nő majd.

A román kormány a 7,66 milliárd lej összértékű beruházást az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, uniós forrásból szeretné finanszírozni. Ennek az egyik feltétele a munkálatok 2026 augusztusáig történő befejezése.  

A Kolozsvár és Kissebes közti 89,27 kilométeres szakaszon már folyik a munka, a Kissebes-Élesd szakaszra kiadták az építési engedélyt, az Élesd és a határ közti szakasz építési engedélyének a kibocsátása pedig folyamatban van.

A CFR Infrastructură közleménye szerint a korszerűsített vasútvonal átadására 2027-ben kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy elbukjuk a beruházásra elkülönített pénz egy részét, hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem lehet tudni.

Kapcsolódók

Kimaradt?