Romániában egy nap alatt tesz meg egy tehervonat 400 km-t, Magyarországon 6-8 óra alatt

Idehaza csigalassúsággal vánszorognak a tehervonatok, az átlagos haladási sebességük mindössze 14 kilométer/óra.

A hatékonyság tekintetében a romániai vasúti szállítás messze elmarad a régió más országaitól, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Facebook/CFR

„Nyolc országban vagyunk jelen: Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Magyarországon, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában. Romániában a tehervonatok átlagos sebessége mindössze 14 km/óra, ami a nyolc ország közül a legkisebb. Magyarországon 400 km megtétele 6-8 órába telik, míg idehaza egy napba” – nyilatkozta Sorin Chinde, a legnagyobb romániai magán vasúttársaság, a Grup Feroviar Român vezérigazgatója.

Véleménye szerint a vasúti szállítás hatékonyságának növeléséhez, a pályák korszerűsítése és a vonalak villamosítása mellett intermodális terminálok építésére is szükség van.

„Konnektivitásra is szükség van, terminálokra, hogy könnyebbé váljon a rakodás, hogy élvezhessük a kombinált szállítás előnyeit” – mondja Sorin Chinde. Állítása szerint januárban csökkent a vasúti teherszállítás volumene 2023 azonos időszakéhoz képest. A visszaesés főleg a szénszállítmányok és a kohászati termékek terén mutatkozik.

A hazai vasúti hálózat hossza 10 615 km, amiből hozzávetőleg 4 ezer km villamosított. Folyamatban van több vasútvonal, köztük a Kolozsvár és Nagyvárad, valamint a Segesvár és Brassó közti korszerűsítése.   

Kapcsolódók

Kimaradt?