Közel 7 milliárd lejjel alábecsülték egy romániai vasútvonal felújításának költségeit

A 226 kilométeres vasútvonal korszerűsítése csillagászati összegbe, 20 milliárd lejbe fog kerülni.

Újraszámolta a Karánsebes-Craiova vasútvonal korszerűsítésének a költségeit a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium. A kalkulus eredményeként 16,9 milliárd lej jött ki áfa nélkül, ami áfával együtt 20,1 milliárd lejt jelent, adta hírül a clubferoviar.ro szakportál.Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

Ez mintegy 7 milliárd lejjel haladja meg a korábban számolt értéket. A 226 kilométeres vasútvonal modernizálásának költségeit korábban 10,5 milliárd lejre becsülték áfa nélkül, áfával együtt pedig 12,49 milliárdra. Az újraszámolás eredményeként tehát közel 50 százalékkal emelkedtek a beruházás költségei.

A tárca azért volt kénytelen átszámolni a projekt becsült értékét, mivel a CFR által a beruházásra kiírt közbeszerzési eljárás 2023 szeptemberében eredménytelenül zárult, egyetlen ajánlat sem érkezett. Ennek az oka a beruházásra szánt pénzösszeg irreálisan alacsony értéke volt, amint arra felhívta a figyelmet a Vasúti Ipari Egyesület (AIF).

„Az egyetlen részvételi lehetőség, amit ma el tudunk képzelni, olyan, az EU-n kívüli ajánlattevőké, akik vagy nem ismerik a romániai piacot, vagy alábecsülik a pénzügyi veszélyeket annak érdekében, hogy domináns helyzetben legyenek a szóban forgó szerződések megszerzéséért” – idézi az clubferoviar.ro az AIF állásfoglalását.

A szakmai szervezet felhívta a figyelmet, hogy a meghirdetett keretösszeg mellett fennáll a veszélye, hogy a kivitelező nem tudja majd befejezni a munkálatokat. Ennek a veszélye időközben elhárult, mivel egyetlen cég sem akadt, amely annyi pénzért belevágott volna a beruházásba.

Miközben a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal korszerűsítésénál a költségek az 1,2-2,2 millió euró/km-es intervallumban mozognak, a szóban forgó beruházásnál 0,6-1,4 millió euró/km volt az eredetileg becsült érték.

A kormány a Szállítás Operacionális Program (POT) keretében szeretné finanszírozni a Karánsebes-Craiova vonal korszerűsítését. Ennek a feltétele az lenne, hogy 2027-ig befejeződjenek a munkálatok, amire egyre kevesebb az esély.

Kapcsolódók

Kimaradt?