Románia gyengén teljesít: a lehívható uniós pénzek felét sem használtuk fel az elmúlt 7 évben

A legnagyobb hatékonysággal a mezőgazdasági támogatásokat kezeltük, de csak azért, mert nem kell rájuk pályázni.

Nagyon gyatrán teljesít Románia az európai alapokból finanszírozható projektek terén. Az európai alapok minisztériumának adatai szerint június végéig a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretben rendelkezésre álló pénznek mindössze 47,8 százalékát hívtuk le, 10,8 milliárdot a lehetséges 22,6 milliárd euróból.

Bár a hazai infrastruktúra, legyen szó közútról, gázról vagy ivóvízről, uniós viszonylatban roppant elmaradott, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében Romániának járó 8,6 milliárd euróból egyelőre csak 4,5 milliárdot sikerült lehívni. Ez 53 százalékos felhasználási hatékonyságnak felel meg, ami viszonylag jónak számít.

A Regionális Operatív Program (POR) terén a keretösszeg 43 százalékát sikerült elkölteni, 6,8 milliárd euróból 2,9 milliárdot. A legalacsonyabb, 31 százalékos hatásfokkal a Versenyképességi Operatív Program költségvetésével gazdálkodtunk, 1,8 milliárd euróból 570 milliót használtunk fel.

Átlagon felüli, 52 százalékos hatékonysággal hívtunk le pénzt a Humán Tőke Operatív Programból, 2,3 milliárd eurót a Románia számára elkülönített 4,4 milliárdból. Szintén viszonylag nagy, 58 százalékos hatékonysággal kerültek felhasználásra a vidékfejlesztésre lehívható pénzek. Ilyen címen 10,9 milliárd euró állt Románia rendelkezésére, amiből mostanáig 6,4 milliárdot költöttünk el.

A mezőgazdasági támogatásokra szánt uniós alapban levő pénznek a 93 százaléka került a gazdákhoz, 11,3 milliárd euróból 10,5 milliárd euró. Ez kifejezetten jó arány, aminek a magyarázata az, hogy a pénzhez nem pályázatok révén lehet hozzájutni, a kifizetések igénylés alapján történnek.

A lehívási hatékonyság még nőni fog, a szóban forgó pénzügyi ciklusra elkülönített összegeket ugyanis 2023-ig lehet felhasználni.

A Pénzügyminisztérium adatai némileg eltérnek az európai alapok minisztériumának információitól. Előbbi tájékoztatása szerint 2014 és 2020 között az Európai Unió strukturális-, illetve kohéziós alapjaiból Románia 11,3 milliárd eurót vett fel, vagyis a két minisztérium adatai között félmilliárd eurós különbség van. Ezeknek a felhasználása érezhetően felgyorsult az elmúlt időszakban, 2021 első félévében 1 milliárd eurót hívtunk le. A 2021-től 2027-ig terjedő időszakban az országnak 31 milliárd euró áll rendelkezésére a strukturális- és kohéziós alapokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?