Európai alapok minisztere: precedens nélküli lehetőség a helyreállítási tervben szereplő támogatási csomag

A 30,4 milliárd euró értékű országos helyreállítási tervnek négy nagy célkitűzése van: Románia fejlesztése és korszerűsítése, a városok korszerűsítése és fejlesztése, a nagy közszolgálati rendszerek fejlesztése és az üzleti szférába való beruházás – jelentette ki csütörtök este Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter a terv közvitára bocsátásának alkalmából tartott eseményen.

A városok fejlesztésével és korszerűsítésével javulni fog az emberek életszínvonala, a társadalmi együttélés minősége, a nagy közszolgálati rendszerek – egészségügy, oktatás – fejlesztése és korszerűsítése is ezt a célt szolgálja – magyarázta a miniszter, rámutatva, hogy az európai unió nagyon nagy, több mint hétmilliárd eurós finanszírozást biztosít az egészségügynek.

Az üzleti szférába való beruházás fogja biztosítani Románia gazdaságának a fejlődését, az új munkahelyek teremtését. Az unió ezen a téren is rekordmagasságú, több mint 3,8 milliárd eurós büdzsét kínál fel.

Az európai helyreállítási terv összesen 672,5 milliárd eurót bocsát a tagállamok rendelkezésére, ebből Románia 30,4 milliárd eurót hívhat le. Románia összesen mintegy 80 milliárd eurót hívhat le az elkövetkező években, ennek az összegnek a 38 százalékát a helyreállítási terven keresztül a fejlesztési projektekre, magyarázta az európai alapok minisztere. Strukturális szempontból az országos tervnek három specifikus célkitűzése van: az első a román gazdaság újraindítása a pandémia előidézte válság körülményei között, a második a helyreállítási képesség megerősítése, a harmadik pedig a hosszútávú gazdasági fejlődés biztosítása.

A terv ugyanakkor három nagy témakör köré épül fel: az első a szállítás és klímaváltozás kérdése, a második a közszolgáltatások, városfejlesztés és az örökségek értékesítési területéhez kapcsolódik – ennek a büdzséje több mint 6,5 milliárd euró –, a harmadik pedig – amely Románia gazdasági fejlődése szempontjából a legfontosabb – a gazdsági versenyképességre, digitalizálásra vonatkozik és mintegy 5,08 milliárd eurós költségvetése van.

Az első keretében a finanszírozásokat – összesen 9,2 milliárd eurót – a szállítási infrastruktúra kiépítésére, fejlesztésére lehet lehívni vagy a klímaváltozások megkövetelte infrastruktúrák fejlesztésére (6,5 milliárd eurót). A második témakör az egészségügyet, oktatást érinti, de a legfontosabb szerep itt a városok korszerűsítésének jut – mutatott rá Boloş. A harmadik témakörben a finanszírozás az üzleti szféra felé irányul, mivel ez képezi minden ország egészséges gazdasági fejlődédének a gerincét, szögezte még le a miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?