Az uniós pénzek tartották felszínen a 2020-as költségvetést

Összesen 34 milliárd lej érkezett tavaly az államkasszába az Európai Uniótól.

Rekordösszegű uniós pénz került be a hazai gazdaság vérkeringésébe tavaly. 2020-ban 34 milliárd lejt, körülbelül 7 milliárd euró folyósított Romániának az Európai Unió. Ez körülbelül 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 25 milliárdot. Ha levonjuk belőle Románia hozzájárulását az EU költségvetéséhez, ami év 1,2 milliárd euró, akkor nettó haszonként 5,8 milliárd euró marad.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a mélypontot az uniós források beáramlásában 2016 jelentette, amikor az államkasszában mindössze 7 milliárd lej landolt.

A jelentős növekedés részben a koronavírus járvány miatti rendkívüli támogatásoknak tudható be, de fontos szerepe volt annak is, hogy beruházásokra sokkal nagyobb összeget sikerült lehívni, mint az előző években. A beruházások a bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékát tették ki tavaly, ami ötéves csúcs. Ehhez nagyban hozzájárultak az uniós pályázati pénzek, melyek a GDP 2 százalékának feleltek meg.

Tavaly az államháztartási hiány megközelítette a 10 százalékot, annak ellenére, hogy a költségvetés bevételei 0,4 százalékkal nőttek. Az uniós pénzek nélkül a csekély mértékű növekedés helyett erősen visszaestek volna az állami bevételek. Az áfabevételek 7, a jövedéki adóból származó bevételek pedig 2,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól, míg profitadó formájában 9,8 százalékkal kevesebb pénz folyt be. Kizárólag a személyi jövedelemadóból származó bevételek nőttek, 4,9 százalékkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ha nem sikerült volna felsrófolni a beruházásokra lehívott uniós pénzösszeget, akkor a tavalyi költségvetési hiány az égbe szökött volna. Az idei költségvetés tervezete a beruházások ütemének gyorsításával számol, azt célozza meg, hogy ezek értéke elérje a GDP 5,5 százalékát, a lehívott uniós források pedig a GDP 2,9 százalékát tegyék ki.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?