Tamás Sándor: téves adatokat közöl a minisztérium a Kovászna megyei uniós pályázatokról

Kovászna megye országos szinten utolsó a lehívott Európai Uniós pénzalapok összegének tekintetében, 2014 és 2020 között mindössze 482 millió lejnyi uniós pályázatot hívott le – állítja az európai uniós alapokért felelős minisztérium. A megyei önkormányzati vezetők szerint téves a szaktárca számítása, hiszen valójában több mint egymilliárd lejnyi uniós pályázatot nyertek a háromszéki közigazgatási települések.

Háromszéken a megyei önkormányzatnak és a városoknak 64 leszerződött vagy kivitelezés alatt álló uniós pályázata van több mint egymilliárd lej értékben, emellett a községeknek további 364 uniós pályázatuk van – mutatott rá Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki szerint téves az európai alapokért felelős minisztérium térképe.

„Meglepődtünk, amikor megláttuk a térképet a romániai megyék által lehívott uniós pályázati összegekről” – mondta. Ezután elkezdték összesíteni azokat a háromszéki közigazgatási egységek által lehívott uniós pályázatokat, amelyekre már van aláírt finanszírozási szerződés vagy már kivitelezés alatt állnak. Számításaikat összevetették a Központi Fejlesztési Régió hivatalos adataival is, ami alapján kiderült, hogy a minisztérium által közölt számok nem valóságosak. „Jobban hiszek a központi fejlesztési ügynökség nyilvántartásának, mint a minisztérium adatainak” – szögezte le Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök szerint a községeknek összesen 364 vidékfejlesztési pályázata van aláírva különböző összegekre. Emellett Sepsiszentgyörgy önkormányzatának 30 uniós pályázata volt, amelyek összértéke 600 millió lej – ami már önmagában több mint ami a minisztérium adatai szerint egész Kovászna megyére vonatkozóan megjelent.

A Kovászna Megyei Tanácsnak 12 uniós pályázata van összesen 300 millió lej értékben – tette hozzá –, Kézdivásárhely 14 uniós pályázatot nyert 130 millió lej értékben, Kovászna város önkormányzatának 6 pályázata van közel 20 millió lej értékben és Barótnak 2 uniós pályázata van 7 millió lej értékben.

Csak a megyei tanács és a négy város által megnyert uniós pályázatok összértéke meghaladja az egymilliárd lejt – összegzett Tamás Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?