Átváltozik Sepsiszentgyörgyön a tömegközlekedés – aláírta az önkormányzat a 127 milliós szerződést

Aláírta a legnagyobb értékű támogatási szerződést Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a 127 millió lejes pályázatból megújítják a tömegközlekedési rendszert, bővítik a gyalogos és kerékpáros infrastruktúrát.

A város egy új fejlődési szakaszba lépett, a környezetkímélő szállítási rendszer kiépítésével, járdák, kerékpárutak létesítésével az életszínvonal is növekszik – mondta Antal Árpád a város polgármestere. Szerinte olyan korszerű, tiszta és vonzó várost alakítanak ki, amely felveszi a versenyt a nyugati, civilizált városokkal.

A Regionális Operatív Programon keresztül kerül finanszírozott projekt teljes értéke 127 millió lejre emelkedik, ennek önrésze 17 millió lej, a megvalósítási időszak 36 hónap. A pályázat kilenc elemét Buja Gergely, az önkormányzat pályázati irodájának munkatársa ismertette.

A következő három évben 12 környezetkímélő elektromos busz vásárolnak, új telephely épül a szépmezői ipari parkban, 64 buszmegállót korszerűsítenek és építenek egy végállomást. A buszmegállókat információs kijelzővel, megfigyelő-rendszerrel, WiFi-vel szerelik fel, több jegyautomatát helyeznek ki.

A város határain átnyúló tömegközlekedés fejlesztése érdekében egy utasterminál épül a város déli peremén, a jelenlegi útvonalak egy részét felújítják, a buszok meghosszabbított útvonalon fognak közlekedni. Tervben van tizenhat közlekedési lámpával szabályozott útkereszteződés létrehozása, megfigyelő és adatgyűjtő rendszerrel ellátott forgalomirányítási rendszer bevezetése, mindez lehetővé teszi a forgalom és a buszállomány valós idejű felügyeletét, illetve az utasokra vonatkozó információk közvetítését.

A gyalogosok és a biciklisek közlekedését megkönnyítve sor kerül összesen 13,64 km járda, valamint 5 tömegközlekedési forgalomra szánt utca felújítására 5,89 kilométeren. Épül egy gyalogos és kerékpáros híd az Olt folyón, továbbá egy 7 kilométer hosszú kerékpárút az Olt menti gáton Árkos-pataka és Kilyén között.

Üzembe helyeznek egy kerékpárkölcsönző rendszert, amely 17 intelligens kerékpárkölcsönző állomást, 230 kerékpárt és 12 triciklit tartalmaz. A befektetések nemcsak a közlekedés biztonságának növeléséhez járulnak hozzá, hanem csökkentik a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását a város területén.

„Ez az eddigi legnagyobb REGIO-s projekt, amit Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával aláírtunk. Az értéke meghaladja a 2007-2013-as év közötti ciklus pályázatainak összértékét. Ez egy különösen fontos, a régiót és Sepsiszentgyörgy közlekedését, mobilitását érintő finanszírozási program, ami közel 2 000 tonna széndioxiddal csökkenti a város levegőjének szennyezését” - mondta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Még több pénz áll rendelkezésre

A sajtótájékoztatón jelen volt Mihail Veștea, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára is, aki kifejtette a Regionális Operatív Program keretén belül lehívható összeg a következő uniós ciklusban megkétszereződik, 100 millió eurót a tervek előkészítésére használhatnak az önkormányzatok, éppen azért, hogy az uniós támogatásokat hatékonyabban tudják lehívni.

Új létesítmények a lakónegyedekben

Az óriáspályázat mellett több kisebb projekt megvalósítása is folyamatban van. Korábban már sor került az Állomás negyedi tó körüli földterület átalakítására és felújítására vonatkozó támogatási szerződés aláírására. A helyszínen egy 29.500 négyzetméteres zöldövezetet alakítanak ki, sétányokkal, futópályával, kerékpárutakkal, és sportpályával. A projekt megvalósítási időtartama 14 hónap.

A Csíki negyedben parkrendezés szerepel a tervek között. A parkban sétányok, játszótér és kültéri bútorok kapnak helyet. Mindez 16 hónap alatt valósul meg. Szintén a Csíki negyedben szabadidős létesítmény és sportpálya épül: műfüves borítású minifocipályát, kosárlabdapályát, új sétányokat, járdákat alakítanak ki, fitnesz gépeket, pingpongasztalt helyeznek ki. Köztéri bútorzat, közvilágítás és öko illemhelyek is kiegészítik az új, hiánypótló létesítményt. A projekt megvalósítási időtartama 18 hónap.

Szépmezőn egy 60 férőhelyes napköziotthonos óvoda és bölcsőde épül, udvarral és játszótérrel. A volt 7-es számú óvoda épületét az Orbán Balázs utcában lebontják, helyette egy új, 30 férőhelyes ingatlan épül. A Kőrösi Csoma Sándor Napköziotthonos Óvoda épületét felújítják és kibővítik, az új intézményt több mint 70 gyerek veheti majd birtokba. A Berde Áron Szakképző Líceumban udvarrendezés következik, itt futópályát és sportpályákat alakítanak ki. A tanintézetek építése és felújítása a következő egy-két évben valósul meg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?