Románia európai alapokból fogja visszakapni a PCR-tesztekre fordított összegeket

Európai alapokból fogja visszakapni Románia a SARS-CoV-2 vírust kimutató PCR-tesztekre költött összeget - közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium. Az egészségügyi minisztérium négy európai projekthez kért finanszírozást a COVID-19 járvány okozta egészségügyi válság kezelésére.

A projektek célja az aktív koronavírusos eseteket kimutató PCR-tesztek költségeinek megtérítése országos szinten. Ebbe beletartoznak a már elvégzett tesztek is, és azok is, amelyeket a következő időszakban fognak elvégezni a fertőző betegségek terjedésének figyelemmel követését és megakadályozását célzó, 2021 januárjáig tartó program keretében.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter elmondta, kérni fogja, hogy a már elvégzett PCR-tesztekre érkező utólagos támogatás összegét szintén az egészségügyre fordítsák. Az utólagos finanszírozási projektek, de azok is, amelyek a jövőben várható költségek megtérítését célozzák, azt a törekvést is szolgálják, hogy megnövekedjen a PCR-tesztek száma, és ezáltal kontrollálhatóbb legyen a járvány terjedése - közölte a szaktárca.

A projekteket szeptember 30-a után kezdik kiértékelni az illetékesek, és a remények szerint márciusban hagyják jóvá a támogatást. A négy projekt összesen körülbelül 949 millió lejes, azaz 200 millió eurós támogatást céloz meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?